Ο Ν. Βούτσης εξήγησε τους λόγους για την κατάθεση του όγκου τροπολογιών σε κατεπείγον νομοσχέδιο

Στους λόγους των στενών περιθωρίων του νομοθετικού έργου μετά τις 9 Δεκεμβρίου (αφού διαρκούσε ο Προϋπολογισμός, οπότε δεν επιτρέπεται να παρεισφρήσει άλλη νομοθέτηση) των επειγόντων προθεσμιών από τα υπουργεία κάθε τέλος του χρόνου καθώς και στο γεγονός ότι μετά τον Αύγουστο υπάρχει καινούργιο πλαίσιο να ρυθμίζονται θέματα πέραν των στενών δεσμεύσεων του Μνημονίου, απέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής τον όγκο των τροπολογιών σήμερα για τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν εντόνως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να λάβουν άμεσα νομοθετική μορφή, δεδομένων των διαδικασιών και εκείνα που είναι επείγοντα, είπε ο κ. Βούτσης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την απόφαση της Ολομέλειας – με πρότασή του – να συνεχιστεί και αύριο και ενδεχομένως το Σάββατο η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο κατατέθηκαν 22 τροπολογίες. Ο κ. Βούτσης απέρριψε δε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί “δόλιας πρακτικής” και “πλυντηρίου” τονίζοντας πως δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε επίσης ότι η αναφορά που έγινε στο παρελθόν (και ειδικά στο 2014 όταν στη Βουλή ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ), δεν έγινε για λόγους συμψηφισμού, παρά για τυπικούς λόγους ώστε να γνωρίζει κι ο κόσμος πως γίνεται αυτή η διαδικασία πριν κλείσει ο χρόνος.

Τόνισε επίσης, ότι όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την ΝΔ για Προ Ημερησίας Διατάξεως συζητήσεις και επερωτήσεις έχουν συζητηθεί. Επίκειται στις αρχές Ιανουαρίου η διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Μεταναστευτικό ενώ η μόνη εκκρεμότητα, που αφορά στην πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των Ομογενών, δεν έχει ακόμη διευθετηθεί δεδομένης της συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής, της οποίας αναμένεται το πόρισμα. Θα έρθει προς συζήτηση ενδεχομένως και αυτόνομα, μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, είπε ο κ. Βούτσης.

“‘Αρα δεν θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή ένσταση από την ΝΔ, αν είχε μελετήσει τί γινόταν αντιστοίχως στο παρελθόν. Θα διαπίστωνε ότι αποτιμάται πολύ θετικά η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος”, παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε ότι έχουν ψηφιστεί 265 νομοσχέδια και “υπάρχει πλέον όλη η άνεση να πάμε καλύτερα”. “Αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας” σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε ερώτηση αν υπήρξε υπαναχώρηση από τη Βουλή, όπως “διατείνεται η ΝΔ”, υπό τον φόβο της πρότασης μομφής και της απειλής της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στην Ολομέλεια. “Εμένα δεν μου έχει διατυπωθεί καμία απειλή, ούτε ήμουνα σε γνώση για κάτι τέτοιο, ούτε μας είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο. Για δε, τη μομφή που είπατε, επίσης καθένας μπορεί, να κάνει άσκηση των προνομίων και των προνοιών που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Όταν μιλάμε για τέτοια θέματα δεν υπάρχει blame game, να είναι σαφές. Υπάρχει η διάθεση από όλους να τίθενται όταν υπάρχουν ζητήματα, να συζητιούνται, να βρίσκονται λύσεις. Αλλοίμονο αν κάναμε επικοινωνιακά παιχνίδια ή αν εντάσσονταν στην σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, και επιπλέον στοιχεία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Είμαι εντελώς μακριά από μια τέτοια αντίληψη”, απάντησε ο κ. Βούτσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα