Ο Μοσκοβισί προειδοποιεί την ΕΕ να μην τεθούν σκληροί όροι στην Αθήνα

Για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα δεν χρειάζεται μόνον η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά χρειάζονται και όλοι οι άλλοι εταίροι, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Αναλυτικότερα στον υπότιτλο της εν λόγω συνέντευξης αναφέρεται ότι «ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ προειδοποιεί να μην τεθούν πολύ σκληροί όροι στην Αθήνα».

Όπως σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, είναι βέβαιο ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος, προς τούτο έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά χρειάζονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Ο ίδιος ευελπιστεί πως την ερχόμενη Δευτέρα θα επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτό, κατά την άποψη του, είναι εφικτό, θα πρέπει μόνον να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα βιώσιμα σταθερό κρατικό προϋπολογισμό, μία οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ δεν επιτρέπεται να αγνοείται πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά με αυτή την κρίση, η ανεργία βρίσκεται σήμερα πάνω από το 20%, στη νεολαία μάλιστα πάνω από το 50% και η λιτότητα δεν μπορεί να είναι για πάντα το πρότυπο.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, κανείς δεν τάσσεται υπέρ μίας νέας διαγραφής χρέους, καθώς αυτή δεν είναι η λύση, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το χρέος, ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει συμβάλει σε αυτό, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί.

Στη συνέντευξή του στην «Ντε Πρέσε» και σε σχέση με τον εάν ο Μηχανισμός Σταθερότητας ESM θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Νομισματικό Ταμείο για την Ευρώπη, ως «αντίποδας» για το ΔΝΤ, ο ίδιος εκτιμά πως δεν τίθεται θέμα δημιουργίας ενός αντίποδα για το ΔΝΤ, αλλά στο να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία.

Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, δεν θεωρεί ως «ταμπού» τη πρόσδεση του ESM στην ευρωπαϊκή κοινοτική μέθοδο, «ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό θα απαιτούσε βέβαια αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, και αυτό σήμερα θα ήταν πολύ φιλόδοξο», ανέφερε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα