Ο Μακρόν νέος Πρόεδρος της Γαλλίας-Το χρονοδιάγραμμα ανάληψης των καθηκόντων του

Λίγες μόλις μέρες έχει στη διάθεσή του  ο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων της διαδοχής που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες «κατά προσέγγιση» :

8 Μαΐου: Πρώτη επίσημη εμφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν, στο πλευρό του Ολάντ, στην Αψίδα του Θριάμβου για την ετήσια τελετή, στον Άγνωστο Στρατιώτη, προκειμένου να τιμηθεί η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη και η επέτειος από την παράδοση των δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου 1945.

9-13 Μαΐου: Κάποια στιγμή σε αυτό το διάστημα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ παραιτείται, ανοίγοντας τον δρόμο στον εκλεγμένο πρόεδρο να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος.

10 Μαΐου: Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοινώνει τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

13-14 Μαΐου: Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 15 Μαΐου. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Ολάντ θα παραδώσει στον διάδοχό του Εμανουέλ Μακρόν τους κωδικούς για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία και ώρα της τελετής. Στη συνέχεια ο πρόεδρος θα ορίσει τον νέο πρωθυπουργό ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το 2012 είχε σχηματιστεί κυβέρνηση μέσα σε δύο ημέρες.

15-19 Μαΐου: Στο διάστημα αυτό δηλώνονται οι υποψηφιότητες, από όλα τα κόμματα, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν θα εκλεγούν οι 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

22 Μαΐου: Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

25-27 Μαΐου: Ο Εμανουέλ Μακρόν ως νέος πρόεδρος θα έχει τις πρώτες (εντός προγράμματος) επαφές του με ξένους ηγέτες. Θα συμμετάσχει αρχικά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου και κατόπιν στη σύνοδο κορυφής της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη Σικελία.

11 Ιουνίου: Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Εκλέγονται απευθείας όσοι συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 50%. Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν ποσοστό 12,5% και πάνω περνούν στον δεύτερο γύρο.

18 Ιουνίου: Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Εκλέγονται βουλευτές όσοι έρθουν πρώτοι σε ψήφους στις περιφέρειές τους.

19 Ιουνίου: Ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ανάλογα με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο Μακρόν

Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».
Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.

Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό. Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.

Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.

Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.

Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.

Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.

Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα