Ο Μαδούρο στηρίζει Σάντερς

BIRMINGHAM, AL - JANUARY 18: Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders (I-VT) speaks at Boutwell Auditorium, January 18, 2016 in Birmingham, Alabama. Sanders spoke to a capacity crowd of around 5,000 supporters. (Photo by Hal Yeager/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Μπέρνι Σάντερς στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, θα κέρδιζε, στην περίπτωση που οι εκλογές ήταν “ελεύθερες.”

Ο σοσιαλιστής Μαδούρο, βλέπει τον εαυτό του ως πολιτικό διάδοχο του Ούγκο Τσάβες επικρίνει συχνά τις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, ενώ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να το ρίξει από την εξουσία. “O Μπέρνι Σάντερς, ο επαναστάτης φίλος μας, θα μπορούσε να νικήσει στις ΗΠΑ. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα ήταν ελεύθερες, ο Μπέρνι Σάντερς θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ,” δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια πολύωρης τηλεοπτικής ομιλίας του, ασκώντας κριτική στο εκλογικό κολεγιακό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο όπως υποστήριξε δεν είναι αντιπροσωπευτικό του λαϊκού αισθήματος.

Ο Σάντερς, Γερουσιαστής από το Βερμόντ, είναι συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε προς τους υποστηρικτές του τον Σεπτέμβριο, ο Σάντερς είχε χαρακτηρίσει τον Τσάβες “νεκρό κομμουνιστή δικτάτορα.”

Προβληματικές σχέσεις από το 1999

Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή οικονομική κρίση, καθώς τα τρόφιμα τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης γίνονται δυσεύρετα, ενώ ο κλιμακούμενος πληθωρισμός καταστρέφει τα εισοδήματα.

Τα προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας από την ανάδειξη του Τσάβες στην εξουσία το 1999, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από το 2010.

Ο Μαδούρο δέχτηκε χθες ένα νέο πολιτικό χτύπημα, όταν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, με έδρα την Ουάσιγκτον συγκάλεσε έκτακτη διάσκεψη προκειμένου να συζητηθεί εάν η Βενεζουέλα παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή, άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας που μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας, από τον αναφερόμενο περιφερειακό οργανισμό.

Παράλληλα, ο Μαδούρο έχει ν’ αντιμετωπίσει και την πολιτική πίεση που του ασκεί η αντιπολίτευση η οποία ζητάει δημοψήφισμα, προκειμένου ν’ απομακρυνθεί από την εξουσία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του, απορρίπτει τη διεξαγωγή του.

“Πανεπιστήμιο Τραμπ”: Δημοσιοποίηση εγγράφων 

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιάφεροντος στις ΗΠΑ, βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα η δημοσιοποίηση εγγράφων αναφορικά με το πρόγραμμα και τις υποσχέσεις του λεγόμενου “Πανεπιστημίου Τραμπ.” Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων δισεκατομμυριούχος Ντόναλτ Τραμπ είχε οργανώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 2009, προκειμένου να μεταδώσει τους σπουδαστές του τις γνώσεις του, ώστε να εκμεταλλεύονται επενδυτικά τις κατασχέσεις που έγιναν κατά την περίοδο της οικομομικής κρίσης, στις ΗΠΑ.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών αναμένεται ότι θα τύχει της κατάλληλης προσοχής από την υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, που κατηγόρηκε ήδη τον Τραμπ ότι ο ίδιος, αξιοποίησε την κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς, για επενδυτικές ευκαιρίες.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα το σχόλιο της Κλίντον, ενώ ο Τραμπ της είχε απαντήσει κυνικά: “Τι να κάνω; Είμαι επιχειρηματίας…”

Διαφήμιση του Πανεπιστημίου Τραμπ, η οποία επίσης δημοσιοποιήθηκε τόνιζε ότι σε μία τάξη εργασίας θα εξηγούνταν ο τρόπος με τον οποίο οι σπουδαστές θα μπορούσαν “να εκμεταλλευτούν οικονομικά μία από τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις περιουσίας στην Ιστορία των ΗΠΑ.”

Οι διδάσκοντες στα σεμινάρια θα εξηγούσαν στους συμμετέχοντας πως να εκμεταλλεύονται οικονομικά τις διάφορες καταστάσεις χωρίς να προκαλούσαν καταστροφές, ενώ οι πωλητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να αισθάνονται ντροπή, σύμφωνα με περίληψη σεμιναρίου του Δεκεμβρίου του 2008.

“Στεγαστική φούσκα” 

Σε ενημερωτικό σημείωμα των αρχών του 2007 προς τους υπεύθυνους που θα επέλεγαν τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια τονίζονταν ότι περίπου 1,5 εκατ ιδιοκτήτες σπιτιών στις ΗΠΑ θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατασχέσεις την αναφερόμενη χρονιά. Παράλληλα, το ίδιο ενημερωτικό σημείωμα εξηγούσε πως οι διδάσκοντες θα συμβούλευαν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να “εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ευκαιρία” και ν’ αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία “με μεγάλες εκπτώσεις,” σε “καλές περιοχές” όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και το Τέξας.

Το υλικό των 400 περίπου σελίδων που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνει “βιβλία ρόλων” για την προσέγγιση σπουδαστών, οδηγίες για το πως οι εκπαιδευτές θα χειρίζονταν τα ΜΜΕ, αλλά και άλλες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που προωθούσε ο Τραμπ.

Τα έγγραφα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο δικαστής Γκονζάλο Κουρίελ, τον οποίο ο Τραμπ θεωρεί “εχρθικό” έναντι της υποψηφιότητάς του, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο να πιστεύει ότι ο δικαστής είναι μεξικανικής καταγωγής.

Το σχόλιο αυτό του Τραμπ, προκάλεσε την οργή του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, που χαρακτήρισε απαράδεκτο στο σχολιασμό της καταγωγής του δικαστή. Ο Κουρίελ είναι Αμερικανός, που μεγάλωσε και σπούδασε στην Ιντιάνα.

Η πρόσφατη επίθεση που έκανε η Κλίντον στον Τραμπ βασίστηκε σε ηχητικό μήνυμα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου το 2006. Σε σχόλιο του για τη “στεγαστική φούσκα”ο Τραμπ είχε δηλώσει: “Ελπίζω ότι αυτό που συμβαίνει, συμβαίνει επειδή άνθρωποι σαν κι εμένα θα βγουν για ν’ αγοράσουν και να κάνουν πολλά λεφτά.”

Ο Τραμπ και τα ΜΜΕ 

Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις του Τραμπ να προσεγγίσει τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται ν’ αποδίδουν καθώς ο ίδιος ανακοίνωσε σε συγκέντρωση Τύπου ότι έχει συγκεντρώσει ποσό 5,6 εκατ δολαρίων για τους βετεράνους, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των δημοσιογράφων, που κάνουν ερωτήσεις για τα χρήματα τους τελευταίους μήνες.

Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε στον πύργο του Τραμπ στο Μανχάταν, όπου κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι δεν του πιστώνουν θετικά τη συγκέντρωση των χρημάτων, σε εκδήλωση που έγινε τον Ιανουάριο στην Αϊόβα.

“Ο Τύπος πρέπει να ντρέπεται. Με παρουσιάζετε σαν να είμαι κακός. Ποτέ δεν έχω λάβει τέτοια αρνητική δημοσιότητα για κάτι τόσο καλό που έκανα.”

Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να ρωτούν ειδικότερα για τη χρονική καθυστέρηση διάθεσης των χρημάτων στους βετεράνους.

Ομάδες βετεράνων γνωστοποίησαν ότι έχουν λάβει οικονομικά ποσά από 25.000 δολάρια ως 1,1 εκατ δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Τραμπ.

Ωστόσο, η εφημερίδα “The Washignton Post” τηρεί επικριτική στάση, τονίζοντας ότι κάποιες από τις δωρεές δόθηκαν το Φερβουάριο και το Μάρτιο, με επιταγές από το ίδρυμα του Ντόναλντ Τραμπ. Η εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι ο Τραμπ έδωσε μια προσωπική του δωρεά 1 εκατ δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση που είχε κάνει.

Προβάδισμα στην Κλίντον

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών εκτιμάται ότι η Χίλαρι Κλίντον θα εκμεταλλευτεί πολιτικά τις “αναταράξεις” στις σχέσεις του Τραμπ με τον Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα. Η Κλίντον δήλωσε στο CNN ότι η συνήθεια που έχει ο Τραμπ να επιτίθεται στους επικριτές του είναι “μια συνταγή προβλημάτων στην Ουάσιγκτον.”

Από την άλλη μεριά, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχολίασε τη δική της σχέση με τα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι έχει παραχωρήσει 300 συνεντεύξεις στη διάρκεια ενός χρόνου. Σε αντίθεση με τον Τραμπ σπάνια διοργανώνει συνεντεύξεις Τύπου, με την τελευταία της, να έχει πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 11 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 31 Μαίου. Οι πιιθανοί ψηφοφοόροι υποστηρίζουν την ίδια σε ποσοστό 46% έναντι 35% της υποστήριξης που λαμβάνει ο Τραμπ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν υποστήριξε επίσημα την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον ως το μόνο τρόπο “τερματισμού της επικίνδυνης υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.”

Τραμπ: Ανησυχία για εναλλακτικό υποψήφιο

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε με θυμό στην πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι αντίθετοι στην υποψηφιότητά του, να προτείνουν έναν τρίτο ανεξάρτητο υποψήφιο, έναντι της δικής του υποψηφιότητας για το προεδρικό χρίσμα. “Μοιάζει τόσο ηλίθιος,” σχολίασε σαρκαστικά ο Τραμπ για τον Μπιλ Κρίστολ, εκδότη του περιοδικού “The Weekly Standard”, για τον οποίο θεωρεί ότι ηγείται των παραπάνω προσπαθειών.

“Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι άνθρωποι αυτοί είναι ανίκανοι,” συνέχισε ο Τραμπ, σχολιάζοντας ότι μια εναλλακτική υποψηφιότητα θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την είσοδο της Χίλαρι Κλίντον στο Λευκό Οίκο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν την ευκαιρία να διορίσουν συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

“Αυτό που θα κάνετε είναι οι Ρεπουμπλικάνοι να χάσουν τις εκλογές, αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο,” τόνισε.

Πολιτική ρευστότητα

Η προτίμηση του Νικολάς Μαδούρο στην υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς είναι δεδομένο ότι προκαλεί “πονοκέφαλο” στους ηγετικούς κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και προσφέρει μία νέα δυνατότητα πολιτικής κριτικής στη Χίλαρι Κλίντον. Τα δεδομένα αυτά ισχύουν, παρά το γεγονός ότι ο Σάντερς είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Ούγκο Τσάβες, καθώς το κλίμα πόλωσης μεταξύ των υποψηφίων κλιμακώνεται ενόψει των κρίσιμων προκριματικών της Τρίτης.

Το “Πανεπιστήμιο Τραμπ” εξελίσσεται σε πραγματικό πρόβλημα για τον Τραμπ, καθώς η δημοσιοποίηση εγγράφων γύρω από την υπόθεση αυτή, υπερτονίζει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ίδιου κι ενισχύει τις πιθανότητες να δεχτεί προσωπικές επιθέσεις από την Κλίντον. Το θέμα της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, που έπληξε ιδιαίτερα τη στεγαστική αγορά, “ακουμπάει” συναισθηματικά πολλούς Αμερικανούς, που έχασαν την περιουσία τους, έναντι κάποιοων άλλων που κερδοσκόπησαν σε βάρος τους. Οι επιπτώσεις της υπόθεσης αυτής, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες για τον Τραμ εάν τελικά η υπόθεση εκδικαστεί το Νοέμβριο, που είναι ο μήνα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα 11 μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον, υπενθυμίζει τον εκκεντρικό δισεκαοτομμυριούχο, το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εναλλακτική υποψηφιότητα στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, Ο φόβος του μεγαλώνει καθώς ηγετικές προσωπικότητες όπως, ο Πολ Ράιαν δεν έχουν υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Η πολιτική ρευστότητα χαρακτηρίζει τις εξελίξεις, ενώ πλησιάζουμε στην 7η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής του σημαντικού προκριματικού κύκλου στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα