Ο Κ.Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Κ.Μητσοτάκης,σήμερα,Τετάρτη.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα το πρωί με την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ.mhtsotakhs1_23

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς είναι εύλογο το ενδιαφέρον για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη και παραινέσεις κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα υπάρξουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του έχει σαφείς απόψεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, είναι κάθετα αντίθετος στην λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά στην έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, τα οποία θεωρεί ότι είναι λάθος προσέγγιση του ζητήματος και αντιπαραγωγική. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει και κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το iefimerida, επιμένει ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και δοκιμάζει τις αξίες και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Όσο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ωστόσο η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία “δεν μπορεί να έχει δύο πλειοψηφίες μία για τα δύσκολα όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και μια για τα εύκολα”. Παράλληλα θα καταστήσει σαφές ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε έχει ανοίξει από τα στελέχη της συγκυβέρνησης.

Στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Σήμερα μετά τον κ. Σούλτς θα δει την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί, τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλτντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα