Ο Κατρούγκαλος διαψεύδει τη ΝΔ: Σαφέστατα η Ελλάδα διατηρεί το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Όχι μόνο για τα θέματα «ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά για την ίδια την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι προφανές ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκινά μία νέα περίοδο καλών, φιλικών διμερών σχέσεων και συνεργασίας, σημαντικότερο όμως, σταθεροποιεί την περιοχή των Βαλκανίων και δίνει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο να ξοδέψουμε εκεί που πραγματικά θα μετρήσει, στα ανατολικά της χώρας μας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι ήδη από χτες έχει γίνει η σχετική ρηματική διακοίνωση προς την Βόρεια Μακεδονία και προσέθεσε ότι «και οι δύο χώρες έστειλαν και την κοινή επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη».

Για την θέση της ΝΔ ότι εάν αναλάβει την διακυβέρνηση θα βάζει βέτο στην ΕΕ εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν εκπληρώνει τους όρους για την ένταξή της, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι είναι «ένα ακόμη από τα αλλοπρόσαλλα – είναι προφανές ότι διατηρούμε το δικαίωμα του βέτο σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης, όχι μόνο σε θέματα ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και θέματα εφαρμογής της Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί και αυτά είναι θέματα καλής γειτονίας. Και για κακή τύχη της ΝΔ δεν το λέμε μόνο εμείς, το είπε ξεκάθαρα και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης κ. Χαν, σε συνέντευξή του στα Νέα. Είναι ένα ακόμη από τα θέματα που είναι… άσπρα και η ΝΔ τα λέει μαύρα».

«Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει σημαντικός διχασμός, ανάμεσα σε ανθρώπους που επειδή έχουν υπηρετήσει την εξωτερική πολιτική, όπως η κ. Μπακογιάννη, ξέρουν ότι η Συμφωνία είναι καλή και δηλώνουν -ασκώντας και κριτική- ότι από εδώ και πέρα είναι Δίκαιο που δεσμεύει την χώρα και θα την εφαρμόσουν, θα μιλούν για Βόρεια Μακεδονία, και σε άλλες φωνές, όπως ο αντιπρόεδρός της κ. Γεωργιάδης, που λένε τα αντίθετα. Ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος αυτού του διχασμού, δεν μπορεί να ασκήσει αυτοτελή πολιτική. Σαν αποτέλεσμα, στέλνεται ένα μήνυμα σε πολίτες που δεν είναι όλοι εθνικιστές αλλά βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία την Συμφωνία των Πρεσπών. Πράγματι, υπάρχει κίνδυνος να ωθηθούν σε ακόμη πιο ακροδεξιές κατευθύνσεις από την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο αντίδοτο είναι να λέμε την αλήθεια στο λαό», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα