Ο Κάμερον δείχνει το Brexit και κλείνει την πόρτα σε δεύτερο δημοψήφισμα

dfgdfgΟ Ντέιβιντ Κάμερον “έκλεισε” την πόρτα κι έφυγε ,αφού απέκλεισε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος . Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ψήφος για την αποχώρηση από τους κόλπους της ΕΕ ΕΕ πρέπει να γίνει σεβαστή και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόπειρα εκ μέρους της Βουλής των Κοινοτήτων να μπλοκάρει την έξοδο.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για δεύτερο δημοψήφισμα -δήλωση η οποία ήλθε εν μέσω συλλογής υπογραφών για νέο δημοψήφισμα, αλλά και φημολογίας ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει ξανά στους πολίτες αφότου θα έχουν συμφωνηθεί οι όροι της νέας σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε τη Δευτέρα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τις κάλπες που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας. Και στη συνέχεια μίλησε στη Βουλή σημειώνοντας με τη σειρά του πως η ψήφος των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ένωση πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή» υπογράμμισε -για να εισπράξει, ωστόσο, αργότερα την προειδοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) ότι το κόμμα δεν έχει καμία πρόθεση να δει τη Σκωτία να βγαίνει από την ΕΕ παρά τη θέλησή της.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διαμήνυσε επίσης προς την ΕΕ πως εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή εκκίνησης της διαδικασίας για αποχώρηση. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 σε αυτή τη φάση» τόνισε για να σημειώσει πως η σχετική απόφαση εναπόκειται στη Βρετανία και μόνο.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο”, συνέχισε. “Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ”, είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα τη Δευτέρα συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος της διαπραγμάτευσης της Βρετανίας με την ΕΕ Brexit.

Παράλληλα, η Επιτροπή του κόμματος των Συντηρητικών ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να έχει εκλέξει νέο ηγέτη μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου το αργότερο.

 

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα