Ο Κάμερον αρνείται την εμπλοκή του σε offshore εταιρείες

British Prime Minister David Cameron gives a reading during the funeral service of former British prime minister Margaret Thatcher at St Paul's Cathedral, in London April 17, 2013. Thatcher, who was Conservative prime minister between 1979 and 1990, died on April 8 at the age of 87. REUTERS/Christopher Furlong/POOL (BRITAIN - Tags: POLITICS RELIGION OBITUARY SOCIETY)

Μετά την αποκάλυψη ότι το όνομα του πατέρα του είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πελατών μιας νομικής εταιρείας, με έδρα τον Παναμά, που ίδρυε τέτοιες εταιρείες, ο μετά την αποκάλυψη ότι το όνομα του πατέρα του είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πελατών μιας νομικής εταιρείας, με έδρα τον Παναμά, που ίδρυε τέτοιες εταιρείες.Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού φέρεται ότι ήταν επικεφαλής ενός δικτύου εξωχώριων επενδυτικών ταμείων.

Η εκπρόσωπος του Κάμερον, όταν ρωτήθηκε την Δευτέρα αν η οικογένεια εξακολουθεί να επενδύει χρήματα στα ταμεία αυτά, απάντησε ότι πρόκειται για ένα «ιδιωτικό ζήτημα».

«Δεν έχω μετοχές. Λαμβάνω τον μισθό του πρωθυπουργού και έχω κάποιες αποταμιεύσεις από τις οποίες παίρνω κάποιους τόκους και έχω και ένα σπίτι» είπε ο Κάμερον όταν του τέθηκε το ερώτημα, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχω μετοχές, δεν έχω εξωχώριες κοινοπραξίες, ούτε εξωχώρια ταμεία, τίποτα τέτοιο» επέμεινε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε ένα επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.

Η υπόθεση απασχολεί τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων. Φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει τον προσεχή μήνα στο Λονδίνο σε Σύνοδο κατά της διαφθοράς και ο οποίος τάσσεται συχνά υπέρ της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την Guardian, στο fund του Ίαν Κάμερον απασχολούνταν περίπου 50 άτομα, είχαν την έδρα τους στις Μπαχάμες, υπέγραφαν χαρτιά και ενεργούσαν ως ταμίες και γραμματείς, κάτι που δεν είναι παράνομο.

Ο αρχηγός της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό «να σταματήσει να υπεκφεύγει» και να αναλάβει δράση κατά της φοροδιαφυγής.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σταθμά, το ένα για την πλούσια ελίτ και το άλλο για τους υπόλοιπους από εμάς» δήλωσε, τονίζοντας ότι «οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα