Ο ιταλικός και καναδικός «ιός» ρίχνουν τη Wall

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ – Καναδά και των ανησυχιών για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Ειδικότερα ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί 41 μονάδες (-0,16%) καθώς οι μετοχές των J.P. Morgan και Goldman Sachs καταγράφουν απώλειες. Αντίστοιχα, ο S&P 500 σημειώνει απώλεις 0,18%, καθώς οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και των πρώτων υλών υποχωρούν. Τέλος, ο Nasdaq χάνει 0,28% και 25 μονάδες, παρασυρόμενος από την μετοχή της Tesla που υποχωρεί αισθητά.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για δύο κυρίως λόγους: αφενός ΗΠΑ και Καναδάς δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για το εμπόριο, με την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου να πλησιάζει γρήγορα, αφετέρου λόγω του πτωτικού κλίματος που επικρατεί στις ευρωαγορές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον προϋπολογισμό στην Ιταλία,

ΗΠΑ και Καναδάς προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε ο Καναδάς να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), η οποία έχει επικριθεί έντονα από τον Πρόεδρο Donald Trump.

Ο αντιπρόσωπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Robert Lighthizer, δήλωσε πάντως την περασμένη Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία NAFTA χωρίς τον Καναδά.

Τις δηλώσεις αυτές ήρθε μάλλον να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος Trump, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη είπε ότι «ήταν πολύ δυσαρεστημένος» με τις διαπραγματευτικές τακτικές του Καναδά, σημειώνοντας: «Δεν μας αρέσει πάρα πολύ ο εκπρόσωπός τους (Chrystia Freeland)».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα