Ο Ερντογάν στην Αθήνα εν μέσω πολιτικής έντασης, αντιδράσεων και διαδηλώσεων

Πολιτική ένταση στην ελληνική πρωτεύουσα πυροδότησαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να αντιδρά άμεσα με τον πιο επίσημο τρόπο την ώρα που προετοιμάζονται διαδηλώσεις στο κέντρο κατά της επίσκεψης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του αναμένεται να φθάσουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:30 το πρωί, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Εμπρηστικές δηλώσεις

Το κλίμα της επίσκεψης φαίνεται ότι δυναμιτίζουν οι εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες το βράδυ στον ΣΚΑΙ, δηλαδή στο παραπέντε της άφιξής του στην Αθήνα, στις οποίες υπάρχουν σαφείς αναφορές περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, γεγονός που δημιουργεί εκ των προτέρων ναρκοθετημένο κλίμα πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η ελληνική Κυβέρνηση απάντησε στις δηλώσεις αμέσως το δια του εκπροσώπου της, ο οποίος υπογράμμισε πως η τοποθέτησή του Τούρκου προέδρου “εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα.

“Η ελληνική κυβέρνηση” είπε “και ο Πρωθυπουργός, επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη”.

Τονίζοντας ότι “ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών”, ο κ. Τζανακόπουλος, υπογράμμισε σαν κατακλείδα στη δήλωσή του ότι: “Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή”.

Συγχρόνως, ο Τούρκος πρόεδρος, στην ίδια συνέντευξη, έθεσε ξανά το θέμα της έκδοσης των “8” στην Τουρκία, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος , ότι θα σταλούν στη γείτονα εντός 15-20 ημερών, γεγονός που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Η παραπάνω τακτική του κ.Ερντογάν με βεβαιότητα αποτελεί πολιτικό αιφνιδιασμό, καθώς το περιεχόμενο της επίσκεψης είχε όριοθετηθεί και συμφωνηθεί μέσα από τη διπλωματική οδό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τους πραγματικούς σκοπούς που κρύβονται, από τουρκικής πλευράς, πίσω από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θράκη.

Για το εάν οι προθέσεις του κ. Ερντογάν είναι η υπονόμευση  εκ των προτέρων του διαλόγου του με τον κ. Τσίπρα θα φανεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται να περιπλέκουν την εικόνα των στοχεύσεων της επίσκεψης καθώς το προηγούμενο διάστημα διπλωματικές πηγές, εξηγούσαν πως πραγματοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη και τόνιζαν με νόημα πως είναι η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες.

Ειδικότερα έλεγαν, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τις ΗΠΑ, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης, αλλά και τη διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια, είναι απαραίτητος ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, είχε ούτως η άλλως σχεδιαστεί ότι θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, στους ελληνικούς στόχους επρόκειτο να περιλαμβάνεται η επιδίωξη ένος θετικού μηνύματος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εύκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Συγκεντρώσεις και πορείες παρά την απαγόρευση

Εν τω μεταξύ, παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η ΕΛΑΣ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση «ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν κι ενάντια στην άδικη σύλληψη και προσαγωγή 9 αγωνιστών από την Τουρκία» διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν ενώ θα συμμετέχουν οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας».

 Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα:

Σε σύσκεψη που έγινε στο Πολυτεχνείο, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ύστερα από κάλεσμα της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», με συμμετοχή πολλών ελληνικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αποφασίσαμε να καλέσουμε όλο το λαό την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017, στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στη βουλή. Καταγγέλλουμε την επίσκεψη του Ερντογάν και, επίσης, τις συλλήψεις 9 Τούρκων αγωνιστών πολιτικών προσφύγων, που οι ελληνικές αρχές δίνουν «πεσκέσι» στον Eρντογάν.

Οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αντίθετα, οι ελληνικές αρχές, αστυνομία και κυβέρνηση, διαπράττουν έγκλημα με τις αναίτιες συλλήψεις. Με παράνομες επιχειρήσεις και συλλήψεις, με βασανιστήρια και έκθεση αγωνιστών στους διώκτες τους με τη δημοσίευση φωτογραφιών τους.

Καλούμε τον λαό της Ελλάδας να υπερασπιστεί τους αγωνιστές από την Τουρκία και να εκφράσει την διεθνιστική αλληλεγγύη του απέναντι στις διώξεις των ιμπεριαλιστών και των συνεργατών τους γιατί ο αγώνας των καταπιεσμένων λαών είναι κοινός.

Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διακόψει την συνεργασία της με τον τούρκικο φασισμό και να αφήσει άμεσα ελεύθερους τους 9 αγωνιστές που προσήγαγε με βασανιστήρια!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 9 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ & ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους

στην Τουρκία και το Κουρδιστάν


ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ:

Καλούμε σε συγκέντρωση στα Προπύλαια & διαδήλωση στη Βουλή

την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017 στις 6 μ.μ.

Ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν και ενάντια στην άδικη σύλληψη και προσαγωγή 9 αγωνιστών.

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ!


Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης οι πολιτικές οργανώσεις, τα εργατικά σχήματα και οι συλλογικότητες με αλφαβητική σειρά:

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α |Αριστερή Συσπείρωση, Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα

Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση – Δίκτυο Σπάρτακος

Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

ΔΕΑ | Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

ΕΚΚ|Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

ΕΚΚΕ | Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας

ΚΕΔ | Avantgarde

ΚΚΕ (μ-λ) |Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό – λενινιστικό)

Κομμουνιστική Ανανέωση

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα

Λαϊκή συνέλευση Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

ΝΑΡ |Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΟΚΔΕ | Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας

ΣΕΚ | Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα


Σε διαδήλωση στην Ομόνοια στις 2 το μεσημέρι καλεί από την πλευρά του το Πολιτιστικό Κεντρο Κουρδιστάν τονίζοντας τα εξής:

Δεν δεχόμαστε την επίσκεψη του Δικτάτορα Ερντογαν στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν και το κόμμα του  το AKP είναι αυτοί που έχουν κάνει σφαγές στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον Κουρδικο Λαό. Ειναι αυτός που εδώ και χρόνια κάνει σφαγές στο Κουρδιστάν, η επίσκεψή του στην Ελλάδα που είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη.

Υπο την ηγεσία του πολλές κουρδικές πόλεις όπως  Cizre, Sur, Nusaybin, Idil, Yüksekova, Șirnak, Hakkari βομβαρδίστικαν και καταστράφηκαν.

Για να γίνει ηγέτης έσφαξε χιλιάδες άμαχους, συνέλαβε τους συμπροέδρους του φιλοκουρδικού κόμματος Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag καθώς επίσης και άλλους βουλευτές, Δημάρχους, Κούρδους πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Επίσης είναι αυτός και το κόμμα του που βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν το Isis στο πολεμο της Συρίας εναντίον των Κούρδων.

Πάνω από ένα χρόνο απαγορεύεται στους δικηγόρους και στην οικογένεια του να επισκεφθούν τον ηγέτη των Κούρδων Abdullah Ocalan στο νησί Ιμραλί.

Η ελληνική Κυβερνηση με το να δεχεται επισημα στην Ελλαδα εναν δολοφονο και δικτατορα κανει μεγάλο λαθος. Ενας δικατορας δεν εχει καμια θεση στην Ευρωπη.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε όλους τους δημοκρατικους πολίτες στη συγκέντρωση που προγραμματίζουμε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 στην Πλατεία της Ομονοίας.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα