Ο Ερντογάν καταδικάζει τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Οικονομίας

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Οικονομίας που προειδοποίησε τις γερμανικές εταιρίες να μην επενδύουν στην Τουρκία και είπε πως η χώρα πρέπει «να συνέλθει«, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ κλιμακώνεται.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε επίσης πως η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία είναι αδικαιολόγητη και κακόβουλη και πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για τους τρομοκράτες στους οποίους η χώρα προσφέρει καταφύγιο, όπως είπε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η χώρα του δεν θα φοβηθεί από τις «απειλές» της Γερμανίας και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία τις τουρκικής δικαιοσύνης, απαντώντας στις επικρίσεις του Βερολίνου.

«Δεν μπορούν να μας φοβίσουν με αυτές τις απειλές» είπε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η «τουρκική δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη» από τη δικαιοσύνη στη Γερμανία.

Οι πρώτες συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την επανεξέταση των προγραμμάτων εξαγωγής όπλων στην Αγκυρα και την διακοπή μετάδοσης τηλεοπτικών διαφημίσεων για την Τουρκία, πρώτες συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες για το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο αναπροσανατολισμός των σχέσεων με την Τουρκία περιλαμβάνει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής εξαγωγών όπλων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρμόδιος για το θέμα Φίλιπ Γιόρνιτς επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Bild για το πάγωμα των γερμανικών αποστολών όπλων στην Τουρκία.

Από τον Ιανουάριο του 2016 και κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε, το Βερολίνο σταμάτησε τις εξαγωγές στην Τουρκία όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην καταστολή κατά των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε το Βερολίνο

Το Βερολίνο χτύπησε την Άγκυρα στο πορτοφόλι εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία μεσούσης της τουριστικής περιόδου και απειλώντας με πάγωμα της επενδυτικής και εξαγωγικής βοήθειας.

Η προειδοποίηση Σόιμπλε

«Η Τουρκία συλλαμβάνει εν τω μεταξύ αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει.

Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση από την Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην χώρα αυτή.

Επίσης και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα