Ο Ερντογάν καλεί τα μουσουλμανικά κράτη να ενωθούν κατά των τζιχαντιστών

erdogan-1_2

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση σήμερα Τετάρτη, σε δεκάδες μουσουλμάνους ηγέτες που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη να υπερβούν τις θρησκευτικές διαφορές τους, να εντείνουν τον αγώνα εναντίον του τζιχαντιστικού κινδύνου και να συμβάλουν στην ειρήνευση μιας περιοχής που σπαράσσεται από ένοπλες συρράξεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, μιλώντας κατά τη διάρκεια της 13ης ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ανακοίνωσε εξάλλου την δημιουργία το προσεχές διάστημα μιας «μουσουλμανικής Ιντερπόλ» που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και θα συντονίζει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

«Δεν πρέπει να διχαζόμαστε, αλλά να συσπειρωθούμε γιατί περιμένουμε έξωθεν βοήθεια για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες; Πρέπει να ασχοληθούμε μ’ αυτό εμείς οι ίδιοι», είπε ο Ερντογάν ενώπιον των προσκεκλημένων του, συμπεριλαμβανομένων του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, αλλά και του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

«Η βασική πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι ο σεχταρισμός. Η θρησκεία μου δεν είναι ούτε ο Σουνιτισμός ούτε ο Σιιτισμός. Είναι το Ισλάμ», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντιπρόσωποι 56 κρατών, ανάμεσά τους περίπου τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμμετέχουν στη σύνοδο αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα, με φόντο μια σειρά περιφερειακών και διεθνών κρίσεων — όπως οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στην Υεμένη, ή οι αλλεπάλληλες, πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που υπηρετούν τους ίδιους κακοποιούς σκοπούς», ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η πρότασή του να δημιουργηθεί ένα «κέντρο συνεργασίας και συντονισμού» των αστυνομιών των κρατών-μελών του ΟΙΣ έγινε δεκτή. Το κέντρο αυτό θα έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΙΣ διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου αναπτύχθηκαν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, ενώ γίνονται συνεχώς υπερπτήσεις ελικοπτέρων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στην Τουρκία εφαρμόζονται εδώ και μήνες έκτακτα μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας τόσο μιας σειράς τρομοκρατικών ενεργειών που αποδόθηκαν στο ΙΚ, όσο και της αναζωπύρωσης του κουρδικού πολέμου.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Ερντογάν προσέφερε, το βράδυ της Τετάρτης, μια περιήγηση στον Βόσπορο με πολυτελή θαλαμηγό, ενώ είχε πολλές διμερείς συναντήσεις. Μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα μονάρχη την Τρίτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του μετά τη σύνοδο.

Η σύνοδος αυτή θεωρείτο σημαντική για την Τουρκία από διπλωματική άποψη, καθώς η τουρκική κυβέρνηση σταδιακά βρέθηκε να είναι απομονωμένηαμέσως μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

Το μήνυμα της ενότητας των μουσουλμάνων πρόβαλε επίσης ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί — η χώρα του οποίου βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τη Σαουδική Αραβία καθώς τα δύο κράτη υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης.

«Δεν πρέπει να σταλεί από αυτή τη σύνοδο κανένα μήνυμα που θα τροφοδοτήσει τον διχασμό στην κοινότητα του Ισλάμ», ανέφερε ο Ροχανί μιλώντας στη σύνοδο, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο Σαουδάραβας μονάρχης κατήγγειλε τις «προφανείς επεμβάσεις στα εσωτερικά πολλών μουσουλμανικών χωρών», οι οποίες «υποκινούν τον σεχταρισμό» και βασίζονται στην χρησιμοποίηση «ένοπλων ομάδων», κάνοντας έναν έμμεσο πλην σαφή υπαινιγμό εναντίον του Ιράν, το οποίο το Ριάντ επικρίνει με σφοδρότητα διότι υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντστη Συρία, αλλά και κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη.

Ο Ερντογάν επέλεξε να βάλει εναντίον της «επικίνδυνης αύξησης της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στις δυτικές χώρες», θίγοντας την «επαμφοτερίζουσα» στάση τους. «Μιλούν για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, μιλούν για τις επιθέσεις στο Παρίσι», είπε. «Αλλά γιατί δεν μιλούν για τις επιθέσεις στην Άγκυρα ή στη Λαχόρη;»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα