Ο δρόμος της ΠΓΔΜ πρός το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. περνάει αναγκαστικά από την Αθήνα

Κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας με αφορμή την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών σχετικά με την έκβαση των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας “τελικής λύσης” στο θέμα των Σκοπίων, τόνιζε ότι αν στη γειτονική χώρα θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο μόνος δρόμος είναι να συμφωνήσουν με την Ελλάδα το ονοματολογικό όπως και όλα όσα συνδέονται με αυτό.

Επί της ουσίας επισημαίνεται ότι αντίθετα με τη θολή εικόνα που έρχεται από τα βόρεια, τα Σκόπια δεν έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους για το erga omnes και η Αθήνα δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία. Το όνομα που βρίσκεται πάντα στο τραπέζι είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), ενώ και οι διαπραγματεύσεις για την ταυτότητα και τη γλώσσα, έχουν τελειώσει.

Με μία διαφορετική ανάγνωση της κατάστασης, η κυβέρνηση επιμένει ότι τα Σκόπια δεν θέλουν να φαίνεται ότι λειτουργούν υπό κράτος πιέσεων, διότι αυτό πλήττει την κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από το VMRO.

Για την ελληνική κυβέρνηση, οι χθεσινές δηλώσεις Ντιμιτρόφ δεν έχουν αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Το τηλεφώνημα Ζάεφ προς Τσίπρα αναμένεται και οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες συνεχίζονται κανονικά.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. και προς τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα από το εάν στο πλαίσιο του γνωστού πλέον blame game, η Αθήνα εμφανίζει τα Σκόπια να λειτουργούν υπό το κράτος πίεσης για λύση και τα Σκόπια την Αθήνα.

Με φόντο αυτό το σκηνικό, από τη χθεσινή μέρα η στασιμότητα έχει δώσει τη θέση της και πάλι στην αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών για αναμονή άμεσων εξελίξεων.

Η χθεσινοβραδινή δήλωση άλλου κυβερνητικού στελέχους ότι «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο Ζάεφ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια» τοποθετείται στις τακτικές εντυπώσεων που αναπτύσσονται παράλληλα και αφορούν την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και από τις δύο πλευρές.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα