Ο δρόμος με τα αγκάθια μέχρι την… έξοδο από τα μνημόνια!

Πλησιάζει ο καιρός που η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια βυθισμένη στην λιτότητα, θα βγει στην επιφάνεια και θα απομακρυνθεί από τα μνημόνια.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα μέχρι να γίνει το μεγάλο βήμα. Η τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να περιλαμβάνει εντάσεις, με τους δανειστές να καταφθάνουν στην Αθήνα για μια αξιολόγηση-εξπρές.

Αναλυτικότερα, οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν αύριο Τρίτη ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και ότι μόνο 3 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί.

Αρχικά αν τα προβλήματα κριθούν επιλύσιμα, αναμένεται να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία. Ενώ η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει όσο περισσότερα γίνεται μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 24 Μαΐου. Στη συνέχεια θα έχει μέχρι και τις 21 Ιουνίου ώστε να κλείσει και τα 88 προαπαιτούμενα και να συμπληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης που θα υποβάλει η επιτροπή και θα σημάνει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Συγκεκριμένα στα αγκάθια για την τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνονται:

  • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνηα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.
  • Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το χαρτόσημο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Η εκπόνηση μελέτης για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων προκειμένου να διαπιστωθεί σε κάθε σύνταξη ποιο είναι το ύψος της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».
  • Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό.
  • Έκδοση υπουργικής απόφασης για περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.
  • Εκκαθάριση και πληρωμή 100.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
  • Παρεμβάσεις αυστηροποίησης στο θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
  • Ολοκλήρωση του προγραμματισμού της χαρτογράφησης για το Κτηματολόγιο.
  • Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία Οδό.
  • Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων προβλέπονται η προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνου στο Ελληνικό, η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και του 65% της ΔΕΠΑ.
  • Διορισμοί ειδικών γραμματέων, διοικητών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.
  • Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Περιορισμός των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με στόχο τον μηδενισμό τους έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
  • Επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων.
Η καθαρή έξοδος
Ακούγοντας κάποιος τα περί «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας στις αγορές και απαλλαγής από τα μνημόνια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, όμως, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν  ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την επιβάρυνση νέων μέτρων.
Η λήξη του τρίτου Μνημονίου μπορεί να συνεπάγεται, όπως όλα δείχνουν, το τέλος των προγραμμάτων στήριξης κι αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ελλάδα θα εξακολουθεί, ακόμη και αμέσως μετά τον Αύγουστο του 2018 να τελεί υπό αυστηρό βλέμμα των Ευρωπαίων εταίρων της και κυρίως οργάνων, όπως είναι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και κυρίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπως βεβαίως έχει γίνει και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.

Οικονομικοί αναλυτές, θεωρούν ότι «κλειδιά» για την Ελλάδα παραμένουν η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση, ενώ από εδώ και στο εξής οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η ταχύτερη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους και, δεύτερον, η πιο ενεργή παρουσία των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στο κυβερνητικό σχεδιασμό και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, υπάρχουν ορισμένα «θετικά» μέτρα, τα οποία έχουν στόχο την ευνοϊκή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις , με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την κοινωνική “τόνωση” με αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος, όλα θα εξαρτηθούν από τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς όλες οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται, προϋποθέτουν ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα