Ο γ.γ. του ΟΗΕ στην απειλούμενη από λιμό Σομαλία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε σήμερα το πρωί στο Μογκαντίσου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο Σομαλό πρόεδρο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ, κυρίως για τον λιμό που απειλεί τη χώρα.

 

«Ο συνδυασμός των συγκρούσεων, της ξηρασίας, της κλιματικής αλλαγής, των ασθενειών και της χολέρας είναι εφιαλτικός», σχολίασε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Μογαντίσου, όπου έφτασε περίπου στις 08:40 (τοπική ώρα, 07:40 ώρα Ελλάδας).

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό απάντησης (…) ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι νέο κύμα ξηρασίας πλήττει τη Σομαλία. Απειλεί περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, και οι νέες σομαλικές αρχές κήρυξαν στα τέλη Φεβρουαρίου κατάσταση «εθνικής καταστροφής».

Η συνάντηση μεταξύ του Γκουτέρες και του Μοχάμεντ, που εξελέγη στις 8 Φεβρουαρίου και είναι πιο γνωστός με το παρωνύμιο Φαρμάτζο, αναμένεται να διεξαχθεί στην ασφαλή περιοχή του αεροδρομίου του Μογκαντίσου, το οποίο φρουρεί η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom) και όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πρεσβείες.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Σομαλία από το 1993. Ο προκάτοχος του Γκουτέρες, ο Μπαν Γκι-μουν είχε σπάσει μια πολύ μακρά απουσία επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το Μογκαντίσου το 2011. Επέστρεψε το 2014.

Η πρώτη επίσκεψη του Μπαν πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες έπειτα από έναν λιμό που προκλήθηκε από τη μεγάλη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής. Ο λιμός αυτός, ο σοβαρότερος που έχει σημειωθεί στην Αφρική τα τελευταία 20 χρόνια, προκάλεσε τον θάνατο 260.000 ανθρώπων.

Η επισιτιστική κατάσταση στη χώρα αυτή που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και δύο δεκαετίες και χρόνιες ανθρωπιστικές κρίσεις αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γκουτέρες με τον Φαρμάτζο.

«Πρόκειται πάνω απ’ όλα για μια επίσκεψη αλληλεγγύης στη Σομαλία», διευκρίνισε ο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει επισήμως λιμό στο Νότιο Σουδάν, όπου πλήττει 100.000 ανθρώπους. Η Σομαλία, όπως και η Υεμένη και η Νιγηρία, βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα σε αυτές τις τέσσερις χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι στη Σομαλία περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια υποφέρουν από τον λιμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα