Ο.Γεροβασίλη: Η χώρα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό, η Ευρώπη όμως όχι

«Δεν θα ξαναδούμε Αμυγδαλέζα» ξεκαθάρισε η κ. Γεροβασίλη, καθώς η χώρα μας είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για τέτοιου τύπου κέντρα κράτησης των μεταναστών.

«Δεν θέλαμε ποτέ το ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στο ΣΚΑΙ. Τόνισε ότι είναι θέμα συσχετισμών και δικής του απόφασης αν θα συνεχίσει να συμμετέχει, απόφαση που θα παρθεί το Μάρτιο.

Αναφερόμενη στις μάχες που έχει δώσει η κυβέρνηση ως σήμερα και σε όσα έχει επιτύχει σημείωσε ότι: “Παλέψαμε για το ΑΔΜΗΕ να μείνει στο Δημόσιο κατά 51% και το πετύχαμε” όπως να “μη μειωθούν οι μισθοί στο νέο μισθολόγιο”. Δεν αποδεχθήκαμε το σχέδιο Γιούνκερ που ήταν κατά πολύ χειρότερο. Δεν μειώσαμε τις συντάξεις. Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις, όμως είπε ότι θα δεχθούν και εναλλακτικά μέτρα αντί των μειώσεων στις συντάξεις.

Η κ. Γεροβασίλη εξήγησε στο ΣΚΑΙ, ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις ενώ διευκρίνισε ότι όσο σταθεροποιείται η οικονομία θα ελαφρύνεται και η επιβάρυνση των πολιτών από τους φόρους τόνισε ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ιδιαίτερα σημαντική έκθεση του ΔΝΤ. «Δικαιώνεται η θέση μας που κάνουμε όλη την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος».

Για τους μετακλητούς υπαλλήλους απάντησε ότι «έχουν μειώσεις» και όχι αυξήσεις όπως αναφέρει μερίδα των ΜΜΕ. «Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις» εξήγησε η κ. Γεροβασίλη.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι στους στόχους της κυβέρνησης σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ για το σύμφωνο συμβίωσης τόνισε ότι πρόκειται για «αυτονόητο δικαίωμα».

Η χώρα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό, όχι όμως και η Ευρώπη

Δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά των μεταναστών από το Tae κβο ντο λόγω των ευπαθών ομάδων και του διαχωρισμού που πρέπει να γίνεται. “Η Ελλάδα αντιμετώπισε αξιοπρεπώς και με θυσίες το προσφυγικό ως σήμερα” πρόσθεσε.

Είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας παραπάνω από τις δυνάμεις. Αντιθέτως δεν υπάρχει από την Ευρώπη αντίστοιχη συνέπεια. Στα ζητήματα της μετεγκατάστασης έχουν συμφωνηθεί για 66.000 και έχουν γίνει μόλις 100, ενώ μόλις το 1/10 έχει έρθει ως βοήθεια από τη Frontex. Υπάρχουν βήματα αλλά καθυστερεί η Ευρώπη λόγω της διαφοφετικής αντιμετώπισης και μιας αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς στο ζήτημα.

Για τη νέα Ευρωπαϊκή Δύναμη Συνοριοφυλακής είπε ότι χώρα είχε ζητήσει ενίσχυση της Frontex, «αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αντίκεινται στην Εθνική κυριαρχία της χώρας». «Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά, αλλά είναι και εθνικά» σημείωσε. Πάντως, σε ερώτηση αν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να θέσει βέτο στην δυνατότητα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής δύναμης χωρίς εξουσιοδότηση από κράτος – μέλος εκτίμησε ότι πιστεύει οτι δεν θα χρειαστεί να θέσουμε βέτο.

«Δεν θα ξαναδούμε Αμυγδαλέζα» ξεκαθάρισε η κ. Γεροβασίλη καθώς η χώρα μας είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για τέτοιου τύπου κέντρα κράτησης των μεταναστών. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την φύλαξη κάποιων χώρων.

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα, πρέπει να αντισταθούμε μαζικά σε αυτό, και φυσικά η κυβέρνηση θα παρέμβει» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πηγή:H Aυγή

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα