Ο.Γεροβασίλη:Ο πρωθυπουργός ουδέποτε φίμωσε τους υπουργούς, μίλησε για κατάχρηση λόγου

Ο πρωθυπουργός ουδέποτε φίμωσε τους υπουργούς, μίλησε για κατάχρηση λόγου», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί «επίπληξης υπουργών από τον Αλ. Τσίπρα για τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις»

Η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Αντιθέσεις»:

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί στραβώνουν τα πράγματα στην κυβερνητική πορεία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι εννοείτε;

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εννοώ, αν δούμε σήμερα τις εφημερίδες, γιατί όλα είναι θέμα εικόνας προς τα έξω, κατά τη γνώμη μου, και επικοινωνίας, βλέπουμε εδώ ότι, να, σήμερα έχουμε «κρεμάσει στα τσιγκέλια» τον Φίλη. «Αυτογκόλ του Φίλη», «Δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού», «Θα του τραβήξει το αυτί στο Υπουργικό Συμβούλιο»…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Για τις «πενταροδεκάρες» που είπε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, αλλά αυτά δεν συνέβησαν ποτέ, ξέρετε. Κοιτάξτε, αρχικά η εικόνα και η επικοινωνία δεν είναι το άπαν, ωστόσο, να συμφωνήσω, είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Με την έννοια ότι και η εικόνα και η επικοινωνία διαμορφώνονται ταυτοχρόνως από πολλούς και όχι από έναν. Αυτό μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς τρόπους και να διαστρεβλωθεί πολύ συχνά. Εν πάση περιπτώσει, δεν υπήρξαν αυτά τα θέματα τα οποία σχολιάζετε. Σχόλια που ακούγονται, δηλαδή, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Και επίσης να θυμίσω σε όλους αυτούς που έσπευσαν να μιλήσουν για ένα σενάριο σαν αυτό, ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε φίμωσε τους υπουργούς, ούτε υπήρχε ποτέ τέτοια πρόθεση. Βεβαίως και οι υπουργοί θα μιλούν για το έργο τους. Είναι άλλο πράγμα αυτό. Και βεβαίως μίλησε για μια κατάχρηση που γίνεται ενδεχομένως, η οποία δεν βοηθάει και την εικόνα των ίδιων, αλλά και της κυβέρνησης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν θύμωσε με τον κ. Φίλη, σχετικά με τις «πενταροδεκάρες»; Δεν τον ενόχλησε η κουβέντα αυτή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε άλλο αυτό, απλώς σας λέω ότι απέχει από την πραγματικότητα αυτό το οποίο περιγράφετε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εγώ το δέχομαι, γιατί: Γιατί σήμερα το πρωί, κοιτάζοντας όλες τις εφημερίδες και για να είμαι ακριβοδίκαιος, η «ΑΥΓΗ» έχει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, λέγοντας ότι «εδώ πρόκειται για μέτωπο υποκρισίας για τις πενταροδεκάρες». Αυτός ο τίτλος είναι…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε τι συμβαίνει; Βγαίνει ένας υπουργός ή ένα οποιοσδήποτε, στέλεχος, βουλευτής κ.λπ., προσπαθεί να αναπτύξει ένα σκεπτικό και από αυτό αποκόπτονται σημεία και γίνεται μια επικοινωνία κακού τύπου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγαίνουμε να λέμε δύο τσιτάτα προκειμένου να μην αλλοιωθεί η έννοια του λόγου μας. Ε, δεν βοηθάει το δημόσιο διάλογο αυτό και καλό θα είναι να μην μπούμε σε τέτοια αμυντική διαδικασία.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως, το θέμα της εκπαίδευσης και του ΦΠΑ, μπορεί να μην είναι «αυτογκόλ» του Φίλη –και εγώ πιστεύω προσωπικά ότι δεν είναι «αυτογκόλ» του Φίλη- είναι, όμως, «αυτογκόλ» της κυβέρνησης. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το Δημοψήφισμα, τραυματισμένη και ζαλισμένη, όπως ήταν, από όλα αυτά που είχαν συμβεί και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, ετέθη το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, εκεί στράβωσε κατά τη γνώμη μου το θέμα. Μετά, προεκλογικά, ο Τσίπρας πήγε να το μαζέψει, τώρα επανέρχεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συμφωνία του καλοκαιριού, όπως γνωρίζετε, έχει πολλά δυσάρεστα σημεία. Σημεία που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση επιλογές μας, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο περιγράφουμε. Ξέρετε ότι έγινε σε ασφυκτικά πλαίσια, με έντονους εκβιασμούς και την ώρα που όλα έδειχναν ότι είμαστε ένα βήμα από την έξοδο και την άτακτη χρεοκοπία. Μέσα σε αυτό το πιεστικό, εκβιαστικό περιβάλλον, αποδεχθήκαμε μια συμφωνία, λέγοντας ειλικρινώς και προς τους Έλληνες πολίτες, ότι είναι μια τακτική υποχώρηση για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Χωρίς ποτέ όμως, να ξεχνάμε το στόχο μας και να ξεχνάμε τι είναι αυτό που πραγματικά συμφέρει. Επομένως, αυτό το μέτρο είναι άδικο, το ξέραμε και είμαστε διατεθειμένοι, όπως και για πολλά άλλα μέτρα, να παλέψουμε για την κατάργησή τους ή την αλλαγή τους. Άρα, έμπρακτα εδώ, η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη και τώρα, δηλαδή μετά τη συμφωνία, αποδεικνύοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής. Έδωσε μια μάχη και για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο θεωρήσαμε οριζόντιο μέτρο και προτεραιότητα της διαπραγματευτικής μας προσπάθειας αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη δέσμη προαπαιτουμένων, σε αυτή τη φάση, εν πάση περιπτώσει, μέχρι την Α΄ αξιολόγηση. Είναι μια μάχη που τη δίνουμε και θα τη δίνουμε διαρκώς.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, μπορεί το κράτος να αντέξει αυτό που λένε οι γονείς, ότι πολλοί μαθητές θα φύγουν από την ιδιωτική εκπαίδευση, θα πάνε στα δημόσια σχολεία και αυτό θα κοστίσει περισσότερο στο κράτος; Μπορούμε να το αντέξουμε αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν είχαν λυθεί τα προβλήματα στη δημόσια Παιδεία και ήταν η Παιδεία όπως έπρεπε, αυτή που αντιστοιχεί σε ένα κανονικό κοινωνικό κράτος, τότε πραγματικά η ανάγκη  για την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα υπήρχε και έτσι το μέτρο δεν θα έπληττε οριζόντια σήμερα. Θα ήταν πραγματικά η ιδιωτική εκπαίδευση για μια μερίδα πλουσίων ανθρώπων που κάνουν αυτή την επιλογή. Επομένως, τότε δεν θα μας απασχολούσε και ως μέτρο,  αντιλαμβάνεστε, όπως δεν θα απασχολούσε και τον ελληνικό λαό στην πλειοψηφία του. Εδώ όμως, ακριβώς επειδή υπάρχουν τα κενά στη δημόσια εκπαίδευση, πάρα πολλοί γονείς αναγκάζονται και με στερήσεις να στείλουν τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία, σε φροντιστήρια, προκειμένου να καλυφθούν τέτοιες ανάγκες. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, αυτό το συγκεκριμένο μέτρο το κρίναμε ως αντιλαϊκό και οριζόντιο και κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βέβαια, εντάξει, εδώ κάνουν και την «τρίχα τριχιά». Πιάνονται και από άλλες φράσεις, όπως για παράδειγμα του κ. Σεβαστάκη, που είπε ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρουν», ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό άφησε να εννοηθεί, ότι δεν είναι μέσα στην «πελατεία» του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν την άκουσα τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι κανείς μας έχει μια τέτοια λογική. Αυτό το οποίο διατυπώνω αυτή τη στιγμή, αποτελεί και προσωπική μου άποψη, αλλά και άποψη η οποία είναι του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης και είναι μέσα σε μια συνολική, συλλογική διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ:  Βέβαια, σύγχυση έχει προκληθεί και με το Ασφαλιστικό. Με όσα είπε, ξείπε, ξαναείπε, διευκρίνισε ξανά ο κ. Κατρούγκαλος…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρακολούθησα πολύ προσεκτικά τον κ. Κατρούγκαλο. Πραγματικά, «δεν είπε και ξείπε». Ειπώθηκε, δυστυχώς, από πολλά ΜΜΕ, όταν δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής – η οποία γνωμοδότησε – ως δεδομένο. Και άρχισαν να αναλύονται σενάρια, πριν διατυπωθεί η γνώμη και του κ. Κατρούγκαλου και της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό δεν βοηθάει. Δηλαδή στο δημόσιο διάλογο δεν θα τα βάλουμε όλα τα ζητήματα; Δεν πρέπει να διαβουλευτούμε για το Ασφαλιστικό με όλους τους τρόπους; Η πρόταση της Επιτροπής είναι μια τεχνοκρατική πρόταση, η οποία έρχεται να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Και δεν είναι σε καμία περίπτωση η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Και ήταν σαφές, εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος μίλησε για θετικά σημεία και για άλλα σημεία από το πόρισμα με τα οποία δεν συμφωνεί και ο ίδιος.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από την αρχή της κουβέντας μας διαβλέπω ότι το μεγάλο μέρος της ευθύνης το ρίχνετε στα ΜΜΕ και κυρίως στις τηλεοράσεις, ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις και τις απόψεις και δημιουργούν…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν είναι καινούργιο, το ξέρει όλη η ελληνική κοινωνία. Έχει αποδειχθεί, δεν είναι καινούργιο.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς στο Μαξίμου το συσχετίζετε και με την επικείμενη ψήφιση του νόμου για τα μίντια;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό προϋπάρχει αυτού. Τώρα, εάν υπάρχουν περίοδοι αιχμών αυτής της λογικής, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Και είναι μια τέτοια περίοδος τώρα. Ωστόσο, σας θυμίζω όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2012 μέχρι σήμερα, τι λάσπη έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ως χώρος και ως κόμμα και ως πρόσωπα. Σας θυμίζω τα εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες, δηλαδή μέσα επικοινωνίας που, αντί να συμβάλλουν σε ένα δημόσιο διάλογο όπου ακούγονται όλες, βεβαίως, οι απόψεις, οι ίδιοι καταθέτουν τις απόψεις τους και προσπαθούν να τις περάσουν.  Αυτό δεν είναι μια σωστή δημοσιογραφία. Παρ’ όλα αυτά, να σας πω ότι το βλέπουμε σαν θέμα. Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του και να κρίνεται δημοσίως. Επομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε και η προσπάθεια αρκετών συστημικών μέσων μαζικής επικοινωνίας κρίθηκε σ’ αυτές όλες τις διαδικασίες.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή, λέτε ότι δεν είσαστε εκδικητικοί εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είσαστε «οφθαλμός αντί οφθαλμού».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα το κάναμε σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε. Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η άποψη των πολιτών, η οποία, σε αντίθεση με όλα αυτά, έχει αποτυπωθεί σε κάλπη.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όμως, τι θα κάνετε με τα κανάλια;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, δεν έχει να κάνει με καμία διάθεση ούτε ρεβανσισμού, ούτε να φιμώσουμε κανέναν, ούτε να κλείσουμε κανάλια, αυτά τα οποία ακούγονται. Η διάθεσή μας είναι η υπόσχεση που έχουμε δώσει στον ελληνικό λαό. Σας θυμίζω ότι αποτελεί και προαπαιτούμενο της συμφωνίας και είναι από τα θετικά, δεν είναι από τα αρνητικά της συμφωνίας, να γίνει ένας νόμος που να ρυθμίσει το πεδίο αυτό. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε σ’ ένα κράτος, το οποίο οφείλει να έχει νόμους, κανόνες για όλους.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βασικό επιχείρημα της στρατηγικής ήταν το θετικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ένα ηθικό πλεονέκτημα που τις τελευταίες εβδομάδες βάλλεται πανταχόθεν. Βάλλεται και με τους εκατομμυριούχους αριστερούς βουλευτές και υπουργούς, βάλλεται και με τις εταιρείες. Χθες βγήκε, για παράδειγμα, ο κύριος Θεοχάρης και ευθέως κατηγόρησε την εταιρεία του Αλέκου του Φλαμπουράρη ότι είναι «μαύρο» ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, θα αποφύγω να διατυπώσω το ποιος τολμάει, και για το συγκεκριμένο και να συζητήσω περί αυτού. Ωστόσο, έχω να σας πω ότι το να έχει κάποιος χρήματα μέσα από μια έντιμη διαδικασία δεν ποινικοποιείται σ’ αυτή τη χώρα και δεν θα το ποινικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλο που όλη αυτή η προσπάθεια είναι να μας σπρώξουν σε τέτοιου τύπου ατοπήματα. Δεν προτιθέμεθα, έχουμε τη σοβαρότητα, έχουμε τη γνώση και τις αναλύσεις μας για την κοινωνία. Ποινικοποιείται, όμως, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η διαπλοκή, τα οποία βεβαίως και τα έχουμε στο στόχαστρο και αποδεικνύεται και θα αποδειχθεί καθημερινά.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά αυτοί λένε ότι δεν έχετε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Είστε κι εσείς ίδιοι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Αυτό, ξέρετε, δεν γίνεται με λόγια, αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα αποδειχθεί αυτό και σ’ αυτό που λένε τώρα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσα και να λένε με λόγια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, διότι αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις των Ελλήνων και όχι μόνο των αριστερών.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι ωραία που τα λέει η Όλγα μας, τι ωραία που τα λέει.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι και η πρόταση της τρόικας για τις 120.000 στην πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι δεν είναι, από την κυβέρνηση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν γίνονται αποδεκτά πράγματα τα οποία θα αφορούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χαμηλότερων και μεσαίων -μεσαία δεν έχουμε πια δυστυχώς- κοινωνικών στρωμάτων.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτό είναι είδηση. Άρα, να μην ανησυχεί ο κόσμος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, έχουμε δώσει μεγάλη μάχη και θα δώσουμε μεγάλη μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι στις προτεραιότητές μας.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Με την κυρία Σαββαΐδου τι θα κάνετε; Η τρόικα αντιδρά, φαίνεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω εάν αντιδρά η τρόικα ή η κυρία Σαββαΐδου. Δεν τα ταυτίζω στη συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά νομίζω ότι την κυρία Σαββαΐδου δεν τη δικάσαμε. Δεν τη δίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να δει ότι δεν διευκολύνεται ούτε το δικό της έργο όταν υπάρχουν σύννεφα. Σύννεφα στον τρόπο που ασκείται αυτός ο πολύ σοβαρός και πολύ σημαντικός ρόλος.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή, εσείς εάν ήσασταν στη θέση της θα είχατε ήδη παραιτηθεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το τι θα έκανα εγώ είναι μια άλλη ιστορία, γιατί εγώ πιθανόν δεν θα ήμουνα και ποτέ στη θέση της. Επομένως, είναι και άλλα τα κριτήρια, αντιλαμβάνεστε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εξακολουθείς να είσαι τζόρας τελικά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αφορά τον ελληνικό λαό τι θα έκανα εγώ. Να το πω απλά: Όπως σας είπα, δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος, αποδεικνύονται τα πράγματα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια συγκεκριμένη θέση εξαιρετικά σημαντική, σε μια κοινωνία που πλήττεται έξι χρόνια από μνημονιακές πολιτικές από την ύφεση και την ανεργία. Επομένως, οφείλουμε όλοι με σεβασμό να στεκόμαστε στον ρόλο που μας αντιστοιχεί.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κάνω νόημα στον Σπύρο να τελειώσουμε και μου λέει «για το δείπνο, για τη Σεγκολέν» να ρωτήσουμε που δεν έρχεται.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν θα έρθει η κυρία Σεγκολέν.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν την αφήνει, έβαλε η μικρή βέτο χθες το βράδυ και η Σεγκολέν δεν θα έρθει. Το ξέρετε εσείς αυτό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στις οικογενειακές υποθέσεις, ξέρετε, δεν θα ήθελα να αναμιχθώ.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλά κάνετε.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Παντού τα ίδια τελικά Όλγα μου γίνονται. Όλος ο κόσμος ίδιος είναι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ-ΛΑΜΠΡΟΥ: Να είστε καλά, ευχαριστούμε. Καλή σας ημέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλή συνέχεια.

– See more at: http://left.gr/news/o-gerovasili-o-prothypoyrgos-milise-gia-katahrisi-logon-den-fimose-toys-ypoyrgoys#sthash.KgmsKrgq.dpuf

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα