Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μία ανάσα από τις 850 μονάδες

Το χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκεται μία ανάσα από τις 850 μονάδες, έχοντας την πλειονότητα των τίτλων στο πλευρό του, δείχνει διαθέσεις να δοκιμάσει το απαιτητικό και δύσκολο ορόσημο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 847,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.190,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,18% στις 1.097,93 μονάδες.

Η δοκιμασία των 850 μονάδων έχει δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος είχε μείνει “πίσω”, και η δεύτερη η αύξηση του συναλλακτικού τζίρου. Και οι δύο προϋποθέσεις συντρέχουν σήμερα, με την αγορά να δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών του… ελληνικού θέρους.

Τεχνικά, το στοίχημα της αγοράς είναι η αποφασιστική κατάληψη των 850 μονάδων. Αλλά αυτή “αποφασιστική” διάσπαση θα πρέπει να γίνει με τζίρο που να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τις 1.100 μονάδες, ένα “ταβάνι” που έχει ήδη δυσκολέψει αρκετά το προηγούμενο διάστημα.

Όσον αφορά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δεν έχουν αποτελέσει τους πρωταγωνιστές των αποδόσεων του τελευταίου διαστήματος εξαιτίας της ακόμη σχετικά επιφυλακτικής στάσης των funds – τόσο λόγω της κατάστασης με τα NPLs και τα NPEs όσο και εν όψει των stress tests του 2018, οι αναλυτές δεν σταματούν να επισημαίνουν πως “κλειδί” για τη βιώσιμη ανοδική τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η πορεία τους.

Άλλωστε και οι “περιπέτειες” της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχουν ανασταλεί, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, προσφέροντας ένα ήρεμο καλοκαίρι για την εγχώρια αγορά. Το μόνο που μένει είναι το ΔΝΤ να “γράψει” το δικό του τρίτο πρόγραμμα (MEFP) το οποίο σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ σχεδιάζεται να εγκριθεί έως τις 27 Ιουλίου συνοδεύοντας την υπό αίρεση δανειακή σύμβαση των έως 2 δις δολαρίων, ενώ στις 18 Ιουλίου αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch.

Έτσι, μετά τη χθεσινή “αφύπνιση”, και σήμερα βλέπουμε την μετοχή της Πειραιώς να ενισχύεται κατά 2,18%, με τις Alpha Bank, Εθνική και Attica Bank να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Αδύναμη εμφανίζεται η Eurobank, η οποία δείχνει ότι δυσκολεύεται να ξεπεράσει αποφασιστικά τα επίπεδα πέριξ του 1 ευρώ.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, η Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 2,82%, με τις ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Λάμδα.

Στον αντίποδα, η Grivalia υποχωρεί κατά 2,81%, με την Aegean να είναι στο -1,28%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, Folli Follie, Φουρλής, Jumbo και Σαράντης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα