Ο Β. Πολύδωρας προτείνεται για πρόεδρος του ΕΣΡ

Την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το μεσημέρι ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση πρότεινε στον Βύρωνα Πολύδωρα να αναλάβει τη θέση του ΕΣΡ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

Απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια και ούτε είδα στο πνεύμα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση».

 

Δηλώσεις αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ και με αφορμή την συνάντηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα με τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, έκανε στο περιστύλιο της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πίστη ότι «δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα κατά νομον», αναφερόμενος στη συγκρότηση του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του «θα έχει ως επικεφαλής τον κ. Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη».

«Ελπίζω, πιστεύω, ότι η συνταγματική επιταγή, διότι περί υποχρέωσης πρόκειται, αυτή τη φορά θα γίνει δυνατόν να τηρηθεί», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

 

 

Παππάς: Η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού περνάει στο ΕΣΡ

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15.

Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

 

ΝΔ: «Το πρόσωπο του κ. Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ»

Το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ λέει η ΝΔ.

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια», τονίζει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς και προσθέτει πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στη αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.

Συμπληρώνει ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί», επισημαίνει η ΝΔ.

 

Αρνητικά τοποθετήθηκε το Ποτάμι να αναλάβει πρόεδρος στο ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων Αρχών. Δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

 

Κυβερνητικές πηγές:Τη Δεύτερα η διάταξη που επαναφέρει όλες τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ

Κατατίθεται την Δευτέρα διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδεις (N 4339/15), το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται στο ΕΣΡ, σύμφωνα με τη διάταξη.

 

ΚΚΕ:Δεν θα συμμετάσχουμε σε παζάρια

Ο Περισσός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα του ΕΣΡ,αναφέρει:«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή» .

Συγκεκριμένα,ο Περισσός μιλά για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
«Έχουν αναγορεύσει σε ‘μητέρα των μαχών’ της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού» υπογραμμίζει.

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη:Δεν θα ψηφίσουμε τον «υπουργό της ζαρντινιέρας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον «Υπουργό της ζαρντινιέρας»

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της  ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή – και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου – επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και  ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν  την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί  τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής – για τη χώρα – περιόδου 2004/2009.

Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον «Υπουργό της ζαρντινιέρας». Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή.

Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ.

 

Ένωση Κεντρώων:Η ΝΔ οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ

Nα αποφύγει κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία ζητεί από την κυβέρνηση, η Ένωση Κεντρώων, αξιώνοντας τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα,αναφέρει Για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση.

Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση.

 

ΑΝΕΛ:Ο κ. Πολύδωρας πληροί τις προϋποθέσεις

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση, δηλώνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου

Η κ. Παπαδοπούλου κάλεσε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία να αφήσει κατά μέρος τα «κάθε είδους μικροπολιτικά παιχνίδια» και να συναινέσει στο αίτημα για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε «να πάψει να επικρατεί το καθεστώς ανομίας και αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα