Ο Αλμούνια επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης του ESM για την Ελλάδα

Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, διορίστηκε από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας επικεφαλής της ομάδας που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM. Με την υποστήριξη ομάδας του ESM εξωτερικούς εμπειρογνώμονες θα αξιολογήση το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας που έλαβε η χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, ο Χοακίν Αλμούνια διορίστηκε ως «ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου» από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Mάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του Μηχανισμού.

Ο Mάριο Σεντένο στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό,τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα του ESM. Χαίρομαι που ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε αυτήν την αποστολή. Έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο και να κάνει μία αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση».

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε τον διορισμό του κ. Αλμούνια ως αξιολογητή, λέγοντας ότι «η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας».

Ο Χοακίν Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020.

Η πρώτη αξιολόγηση αυτού του είδους είχε γίνει πρώτη φορά το 2017. Η πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Γερτρούδη Τάμπελ, είχε κάνει εκθέσεις για την οικονομική βοήθεια που έλαβαν από τον ESM αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Για την Ελλάδα, η αξιολόγηση είχε γίνει μόνο για το πρόγραμμα του EFSF έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα