Ο Έλληνας πρέσβης για εξηγήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών!

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας με αφορμή την επικείμενη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό, η κίνηση της Αθήνας έγινε στις 6 Ιουλίου και καθόλου τυχαία δημοσιοποιήθηκε, μέσω της Καθημερινής, την ημέρα έναρξης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εδώ και χρόνια η Μόσχα επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα και επιρροή στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, χρησιμοποιεί πολλές φορές σαν όχημα την Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία, άλλωστε, είναι κεντρική συνιστώσα της ρωσικής εθνικής ιδεολογίας και ως εκ τούτου οι Ρώσοι παραδοσιακά βλέπουν με ξεχωριστό ενδιαφέρον την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ρωσία θέλοντας να αποκτήσει τη μέγιστη δύναμη στα Βαλκάνια, προσπάθησε να παρέμβει στο Σκοπιανό, ωστόσο φαίνεται ότι πιάστηκε στα “πράσα” με αποτέλεσμα δύο στελέχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που βρίσκονται στην Ελλάδα με διπλωματική ιδιότητα να είναι αντιμέτωποι με την απέλαση.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, ενώ το Κρεμλίνο επιρρίπτει ευθύνες στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Tass, o Έλληνας αξιωματούχος Ανδρέας Φρυγάνας κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να συζητηθεί το ζήτημα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Τass, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και ενέχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις. Επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι πίσω από την κίνηση της Ελλάδας βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Interfax αναφέρει ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι οι απελάσεις μπορεί να πλήξουν ιδιαίτερα τις διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα με το interfax να επισημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόσκληση.

Αναφορικά με τις απελάσεις, σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» οι δύο διπλωμάτες που απελαύνονται υπηρετούσαν στο διπλωματικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο ένας στην Αθήνα με θέση Α΄ Γραμματέα και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι δύο- των οποίων απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα- είχαν υπηρετήσει στο ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στη χώρα μας για πολλά χρόνια.

Ο ένας από αυτούς πηγαινοερχόταν στη Θεσσαλονίκη και και είχε αναπτύξει δραστηριότητα από την Αλεξανδρούπολη ώς τα αλβανικά σύνορα αντίθετη προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Το τελευταίο διάστημα η δραστηριότητά του ήταν επικεντρωμένη σε ενέργειες εναντίωσης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλη δραστηριότητα αναπτυσσόταν και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα