ΟΧΙ σε παράταση του προγράμματος απο τους Ευρωπαίους

Απορρίφθηκε απο τους υπουργούς  οικονομικών στο Eurogroup, η πρόταση της Ελλάδας για ολιγοήμερη παράταση.

Αυτο είναι το κείμενο του Eurogroup που υπέγραψαν όλες οι υπόλοιπες χώρες εκτός από την Ελλάδα:

screenshot_7_2

O Γ. Βαρουφάκης δήλωσε σχετικά με αυτή την εξέλιξη: “Έθεσα το ερώτημα αν ο Ντάισελμπλουμ μπορεί να κάνει ανακοίνωση χωρίς την Ελλάδα – Η επίσημη απάντηση της Ευρώπης είναι ότι το Eurogoup δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο”.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του ανέφερε  ότι η  5μηνη παράταση που έδιναν οι πιστωτές έκρυβε νέο μνημόνιο. “Μας πρότειναν reviews κάθε εβδομάδα. Θα τελείωνε το πρόγραμμα χωρίς καμία προοπτική”.
“Είπαμε στους εταίρους μας ότι αυτή η πρόταση δεν θα μπορούσε να περάσει από την Ελληνική Βουλή ακόμα και αν την στηρίζαμε. Εμείς δεν έχουμε εντολή να δεχτούμε ένα υφεσιακό πακέτο. Κρίνουμε ότι ως βαθιά δημοκρατική κυβέρνηση δεν έχουμε όυτε την εντολή να απορρίψουμε αυτή την πρόταση. Αυτή την απόφαση πρέπει να την πάρει το 51% των Ελλήνων” είπε ο κ.Βαρουφάκης.
Συνέχισε λέγοντας: “Ο πραγματικός λόγος της ρήξης είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτό από την άλλη πλευρά η αρχή του κοινού τόπου. Δεν έγινε ποτέ αποδεκτή η πρόταση του Μισέλ Σαπέν για τον κοινό τόπο που προτείναμε και εμείς. Στην 20η Φεβρουαρίου πράγματι υπήρξε μια ακτίδα ελπίδας γιατί στο κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά μνημόνιο. Δυστυχώς όμως οι θεσμοί ποτέ δεν σεβάστηκαν το κείμενο αυτό. Από την 24η Φεβρουαρίου προσπαθούσαν να μας τραβήξουν πάλι πίσω”.
“Η σημερινή απόφαση για απόρριψη της επέκτασης για λίγες ημέρες, αυτή η αποτυχία θεωρώ ότι -ιδίως όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ακούσε την δική μας πρόταση- κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του Eurogroup σαν ένα θεσμό μιας ένωσης δημοκρατικών εταίρων που πασχίζουν για το κοινό τους συμφέρον” πρόσθεσε.
“Στην Ελλάδα επιβλήθηκε το πιο σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής εντός ειρήνης και απέτυχε”.
Η απόφαση να μην προσκληθεί  η Ελλάδα για να στο 2ο μέρος του Eurogroup είναι απόφαση του Ντάισεμπλουμ είπε ο κ.Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι δεν νομίζει ότι είναι απόφαση της Ευρώπης.
“Θέλω να σας θυμήσω ότι στην Ελλάδα η ΕΚΤ μας χρωστάσει 1,9 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Τους κάναμε πρόταση να τα μεταφέρει προκειμένου να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ” ειπε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
Επίσης, ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε πως οι θεσμοί μετά από μήνες διαβουλεύσεων ήρθαν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. “Αυτή ειναι η πρόταση που εμέις θέτουμε στον Ελληνικό λαό. Ωστόσο εμείς θέλουμε να επιδείξουμε τη μέγιστη ευεληξία. Το ερώτημα θα έιναι: Συμφωνείτε ότι πρέπει να συνομολογήσουμε κάτω από την γραμμή των προτάσεων των θεσμών. Το ερώτημα είναι σαφές. Ναι ή Όχι σε αυτές τις προτάσεις” είπε αναφερόμενος στο περιεχόμενο του δημοψηφίσματος ο κ.Βαρουφάκης.
Μάλιστα έσπευσε να συμπληρώσει σχετικά με το δημοψήφισμα ότι : ” Όποιος θεωρεί ότι το δημοψήφισμα έχει να κάνει με το ευρώ επιτρέψτε μου να πω ότι ερμηνεύει λάθος την πραγματικότητα. Οποιοδήποτε ερώτημα τεθεί Ευρώ ή Έξοδος θα παραβίαζε τις βασικές συνθήκες της Ευρώπης. Εμείς θέτουμε ένα απλό ερώτημα προς τον ελληνικό λαό. Θέλετε τη συμφωνία που μας έχουν προτείνει ή όχι;”.
  “Αυτή τη κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση πασχίζει να υπάρξει μια ύστατη συμφωνία μέχρι την Τρίτη. Για αυτό θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε σενάρια σε περίτπωση αποτυχίας” δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: “Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αποσύρρει το Δημοψήφισμα. Αν στο μεταξύ υπάρξει συμφωνία θα προτείνουμε στον λαό να ψηφίσει Ναι”.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα