Ουρανοξύστη στη Μόσχα ήθελε να κατασκευάσει ο Ν. Τραμπ

Στον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε απευθυνθεί ο νυν νομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος κατείχε την θέση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου του ομίλου Trump Organization τον Ιανουάριο του 2016 με την παράκληση να συμβάλει ώστε η εταιρεία του Τραμπ να κατασκευάσει έναν ουρανοξύστη Trump Tower στην Μόσχα. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post (WP), υποστηρίζοντας ότι έχει στη διάθεση της την σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία του Κοέν.

Η αλληλογραφία έχει διαβιβαστεί στο Κογκρέσο το οποίο ερευνά τις καταγγελίες ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και τις σχέσεις του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

«Κατά την διάρκεια των τελευταίων μερικών μηνών, συνεργαζόμουν με μια εταιρεία που έχει την έδρα της στην Ρωσία για την εκπόνηση της κατασκευής του ουρανοξύστη Trump Tower Moscow στο εμπορικό τμήμα της Μόσχας, το Moscow -Citi. Χωρίς να αναφερθώ σε λεπτομέρειες οι επαφές αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Επειδή το εν λόγω ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό ζητώ την βοήθεια σας» αναφέρει μια από τις ηλεκτρονικές επιστολές του Κοέν που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα.

«Με εκτίμηση παρακαλώ κάποιον και θα προτιμούσα να είστε εσείς , να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και να ορίσουμε μια συνάντηση με τους κατάλληλους ανθρώπους» έγραφε ο Κοέν σε μια επιστολή του προς τον Πεσκόφ, σύμφωνα με την πηγή της αμερικανικής εφημερίδας. Η Washington Post ισχυρίζεται επίσης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ότι ο Κοέν ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και πως έστειλε την επιστολή αυτή μετά την υπόδειξη του αμερικανικού επιχειρηματία ρωσικής καταγωγής Felix Sater.

«Η πρόταση για την κατασκευή του ουρανοξύστη Trump Tower Moscow δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την προεδρική καμπάνια του Τραμπ», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ο Koen στους γερουσιαστές. Ενώ στην Washington Post ο ίδιος ο Κοέν δήλωσε τα εξής: «Για κανέναν δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι η εταιρεία Trump Organization επί τέσσερις δεκαετίες δεχόταν και συζητούσε άπειρες προτάσεις στον τομέα των ακινήτων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό». Ο ίδιος προσέθεσε μάλιστα ότι δεν θυμάται να είχε πάρει κάποια απάντηση από τον Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι δύο εβδομάδες αφότου έστειλε την επιστολή αυτή το έργο κατασκευής του ουρανοξύστη Trump Tower Moscow απορρίφθηκε.

Την Κυριακή πάντως η Washington Post σε σχετικό άρθρο της, έγραφε ότι ο Sater ήδη κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2015 είχε προτείνει στην διοίκηση της Trump Organization να ασχοληθεί με την κατασκευή του ουρανοξύστη Trump Tower στην Μόσχα, αλλά τα σχέδια του αυτά δεν έγινε δυνατόν να υλοποιηθούν. Ο Σέιτερ λέγεται μάλιστα ότι είχε πει στον Τραμπ να επισκεφθεί την Μόσχα και να παρουσιάσει εκεί την ιδέα του για την ανέγερση του ουρανοξύστη.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, το ότι ο όμιλος Trump Organization σχεδίαζε να κατασκευάσει τον συγκεκριμένο ουρανοξύστη στην Μόσχα δεν αποτελεί είδηση. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει στο Tass τον Νοέμβριο του 2013, όταν είχε επισκεφθεί την Μόσχα με αφορμή τη διεξαγωγή του τελικού του διεθνούς Διαγωνισμού Ομορφιάς Miss Cosmos-2013: «Έχω σχέδια όσον αφορά την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στην Ρωσία. Αυτή τη στιγμή συζητώ με αρκετές ρωσικές εταιρείες για την κατασκευή ενός τέτοιου ουρανοξύστη».

Μια από τις εταιρείες που είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία του Τραμπ ήταν η ρωσική Crocus Group του Aras Agalarov. Τον Ιούνιο του 2015 ο Agalarovείχε δηλώσει στο Τass ότι ο Trump που είχε αρχίσει να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, δεν αναιρεί την άποψη του για την κατασκευή του ουρανοξύστη στην Μόσχα. Ωστόσο στις αρχές του 2015 ο Αράς Αγκαλάροφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της ανάληψης από κοινού κατασκευαστικών έργων με τον Τραμπ μετά την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα