Ορκίστηκε Πρόεδρος της Αλβανίας ο Ιλίρ Μέτα

O Ιλίρ Μέτα είναι και επισήμως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, διαδεχόμενος τον Μπουγιάρ Νισάνι. Ο 48χρονος Μέτα ορκίστηκε στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, όπου και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μιλώντας ενώπιον των προσκεκλημένων βουλευτών, κυβερνητικών αξιωματούχων, θρησκευτικών ηγετών, μελών του διπλωματικού σώματος και άλλων επισήμων, ο κ. Μέταδήλωσε πως θα υπηρετήσει την ενότητα του αλβανικού λαούτην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας και την ένταξή της στους δυτικούς οργανισμούς.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα καλής γειτονίας και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας.

Ο Ιλίρ Μέτα, με καταγωγή από ορεινό χωριό του νομού Σκραπάρι στο νότο της Αλβανίας, υπήρξε ο ιδρυτής του Κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης, μετά την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Διετέλεσε πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου.

Στις τελευταίες εκλογές -μολονότι είχε εκλεγεί από το κοινοβούλιο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είχε ορκιστεί ακόμα- ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εξαπολύοντας σφοδρές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος ανταπέδιδε στο ίδιος ύφος. Τώρα, καλούνται να αφήσουν πίσω τις οξύτατες αντιπαραθέσεις και να συνεργαστούν προς όφελος της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα