Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ χιλιάδες Αμερικανοί θα διαδηλώνουν(LIVE εικόνα)

Ορκίζεται σήμερα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ,μετά από σφοδρές επιθέσεις και μεγάλη πόλωση όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.Οι αναλυτές θεωρούν πως θα είναι η πιο ανορθόδοξη και ταραγμένη περίοδος στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία

Η τελετή ορκωμοσίας διοργανώνεται σε μια Ουάσιγκτον που θυμίζει «αστακό» με την συμμετοχή δεκάδων ανωτάτων αξιωματούχων από όλον τον κόσμο.

Μετά την ορκωμοσία ο νέος πρόεδρος θα παρευρεθεί στο αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια , σύμφωνα με αξιωματούχο της ομάδας που έχει αναλάβει την ευθύνη μετάβασης της εξουσίας.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες του για τα συμπεράσματα της CIA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με παραπληροφόρηση και κυβερνοεπιθέσεις.

Την ίδια ώρα περισσότεροι απο 500.000 διαδηλωτές ,θα κατακλύσουν την αμερικανική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά 1.000.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για την τελετή, η οποία περιλαμβάνει την ορκωμοσία στα σκαλιά του Καπιτωλίου και την παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα του συγκεντρωμένου πλήθους.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους θα έχουν πάει στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, αλλά και για τα σχέδιά του να καταργήσει το Obamacare και να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι υποστηρικτές του θαυμάζουν τον εκατομμυριούχο για την εμπειρία του στις επιχειρήσεις και τον θεωρούν ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις.

Περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Περίπου 30 οργανώσεις, που σύμφωνα με τους επικεφαλής τους θα συγκεντρώσουν σχεδόν 270.000 διαδηλωτές ή υποστηρικτές του Τραμπ, έχουν λάβει άδεια για να πραγματοποιήσουν πορείες ή συγκεντρώσεις πριν, στη διάρκεια και μετά την τελετή ορκωμοσίας. Άλλοι διαδηλωτές αναμένεται να εμφανιστούν, χωρίς να έχουν άδεια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, στην οποία οι διοργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν 250.000 άνθρωποι.

Εκατοντάδες άλλες ανάλογες Πορείες Γυναικών αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μια διαδήλωση κατά του Τραμπ είναι επίσης προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σήμερα το βράδυ έξω από τον Πύργο του Τραμπ, στην οποία θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ και οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Άλεκ Μπόλντουιν.

Μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών, η Disrupt J20, έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει διαδηλώσεις σε κάθε ένα από τα 12 σημεία ελέγχου που θα έχουν τοποθετηθεί στην Ουάσινγκτον και να εμποδίσει την πρόσβαση στο National Mall.

Μια από τις διαδηλώσεις θα συνοδεύεται από ένα σύννεφο καπνού, καθώς οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας πρόκειται να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στον διορισμό από τον Τραμπ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του γερουσιαστή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, που αντιτάσσεται στη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Η οργάνωση που διοργανώνει τη διαμαρτυρία αυτή σκοπεύει να μοιράσει 4.200 τσιγάρα μαριχουάνας και να ζητήσει από τους συμμετέχοντες να τα ανάψουν.

Ο διοικητής της αστυνομίας Πίτερ Νιούσχαμ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές συλλήψεις, αν και οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό δεν θα είναι απαραίτητο.

 

Που θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία;

Η τελετή που σηματοδοτεί την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου, παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον, από το 1801, όταν ορκίστηκε ο Τόμας Τζέφερσον, ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η πρώτη ορκωμοσία έπειτα από την εκλογή του Τζορτζ Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε στο Federal Hall της Νέας Υόρκης, και πιο συγκεκριμένα στη Wall Street, όμως η πολύβουη πόλη στη συνέχεια αποδείχτηκε ακατάλληλη. Δύο ορκωμοσίες, του Γουίλιαμ Ταφτ το 1909 και του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1985, πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του Καπιτωλίου λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε.

Τι περιλαμβάνει η τελετή ορκωμοσίας;

Το μόνο που απαιτείται από το αμερικανικό Σύνταγμα, είναι η ορκωμοσία του νέου προέδρου το μεσημέρι. Με την απαγγελία του Όρκου του Γραφείου, ο εκλεγμένος πρόεδρος γίνεται ο πρόεδρος και διοικητής της χώρας.

Περίπου 15 λεπτά πριν από την ορκωμοσία, ο νέος αντιπρόεδρος ορκίζεται πρώτος. Αυτό γίνεται διότι στην απίθανη περίπτωση που ο νέος πρόεδρος πεθάνει εκείνη τη στιγμή, ο αντιπρόεδρος να είναι έτοιμος να τον διαδεχθεί.

Με το πέρασμα των χρόνων, προκύπτουν νέα τελετουργικά ενώ ο χρόνος της ορκωμοσίας έχει αυξηθεί σημαντικά και από μια απλή τελετή έχει μετατραπεί σε μια ολοήμερη εκδήλωση, που περιλαμβάνει παρελάσεις, ομιλίες και χορούς και τραγούδια.

Παραδοσιακά, ο εκλεγμένος πρόεδρος φτάνει στο Λευκό Οίκο το πρωί, παίρνει το τσάι του με τον απερχόμενο πρόεδρο και προχωρά στον εναρκτήριο λόγο του στο Καπιτώλιο με τον νυν πρόεδρο. Μόνο τρεις νυν πρόεδροι έχουν αρνηθεί να συνοδεύσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο: Ο Τζον Άνταμς (1801), ο Τζον Κουίνσι Άνταμς (1825) και ο Άντριου Τζόνσον (1869).

Τι είναι ο Όρκος του Γραφείου;

Τα λόγια του Όρκου είναι τα εξής: «Ορκίζομαι (ή επιβεβαιώνω) ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου στο  Γραφείο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα κάνω το καλύτερο δυνατό να διατηρήσω, να προστατέψω και να υπερασπιστώ  το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνήθως ορκίζονται με το αριστερό τους χέρι στη Βίβλο, χωρίς αυτό να απαιτείται από το Σύνταγμα. Ο Φράνκλιν Πηρς (1853) και ο Τζον Κουίνσι Άνταμς (1821) ορκίστηκαν σε νομικά βιβλία. Ο Λίντον Τζόνσον χρησιμοποίησε ένα Καθολικό βιβλίο Ευχών που βρήκε σε αεροπλάνο στο Ντάλας. Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ (1901) δεν χρησιμοποίησε τίποτα. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1953), ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος (1989) και ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησαν περισσότερες από δύο Βίβλους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: τη δική του κι εκείνη που χρησιμοποίησε ο Αβραάμ Λίνκολν, πριν από ενάμισι αιώνα.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα έχει την τιμή να ορκιστεί σε Βίβλους που έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οικογένειά του όσο και για την χώρα» επισήμανε η ομάδα του σήμερα, διευκρινίζοντας ότι την ορκωμοσία θα τελέσει ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πορείες διαμαρτυρίας

Eκατό εκατομμύρια δολάρια, κόστισαν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θωρακίζουν την Ουάσιγκτον οι αμερικανικές υπηρεσίες και το FBI καθώς η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, «μαγνητίζει»  χιλιάδες διαδηλωτές, εκ των οποίων 200.000 γυναίκες.

Μια διαμαρτυρία, η «Πορεία των Γυναικών» της οποίας πρόκειται να ηγηθούν η ηθοποιός Στάρλετ Γιόχανσον και η τραγουδίστρια Σερ, θα πραγματοποιηθεί με τις γυναίκες να φορούν ροζ πλεκτά σκουφάκια, τα «pussy hats», παραπέμποντας στις κατηγορίες για σεξισμό κατά γυναικών που σημάδεψαν την προεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου.

Η 16χρονη τηλεσταρ Jackie Evancho, συμφώνησε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκίζεται το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα συγκεντρωθούν στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα