Οριστική πλέον η προοπτική συμφωνίας μέχρι τέλος Μαίου

Η ανακοίνωση χθες πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% για το 2016 που άλλαξε ριζικά το κλίμα στην Ουάσιγκτον υπέρ της Ελλάδας, συνοδεύτηκε από απόφαση για επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και έκφραση βούλησης για ολοκλήρωση του πακέτου της συμφωνίας  ως το τέλος Μαΐου

Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους κορυφαίους παράγοντες του ΔΝΤ και της ΕΕ στην αμερικανική πρωτεύουσα, έγκυρες πηγές του ΥΠΟΙΚ  επιβεβαίωναν το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα των συνομιλιών. Τόνιζαν παράλληλα ότι το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το τέλος Μαΐου.

Σημαντικό στοιχείο που μαρτυρά τις προθέσεις εκατέρωθεν αποτελεί το συγκεκριμένο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με το οποίο επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.

“Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας τη νύχτα στην τηλεόραση του Bloomberg.

Στο ερώτημα για το χρόνο που θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε πολύ κοντά, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιαστούν, πότε να εφαρμοσθούν , το εύρος τους».

 

Και πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας» .

Το άλλο μέρος είναι, φυσικά, το χρέος,  διευκρίνησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ,επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες, αλλά ότι βλέπει ότι θα υπάρξει λύση. «Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση», δήλωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα