Οριακές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Mε οριακές απώλειες τελικά κατάφερε να κλείσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, απορροφώντας την προσφορά των profit takers, αλλά και εκείνων που έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν για τις αντοχές του στη συνέχιση της ανοδικής πορείας του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 676,87 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 672,83 μονάδων (-0,64%) και 679,07 μον. (+0,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,26 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06%, στις 1.786,00 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.104,01 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 462,77 μονάδες.

Το ΧΑ κατάφερε να κλείσει την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούνιο του 2017, αφού σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,32%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,74%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 9,08%.

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη συναλλακτική του δραστηριότητα, διπλασιάζοντάς την στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις. Μάλιστα, η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε και με ισχυρή άνοδο ορισμένων τίτλων, ενώ όλοι οι τίτλοι του FTSE 25, πλην της Πειραιώς, κινούνται πλέον θετικά από την αρχή του έτους.

Και πράγματι, από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου το ΧΑ κινείται σταθερά ανοδικά, προσεγγίζοντας πλέον τον “επιθετικό” κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Το ζήτημα για την αγορά είναι να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και να μην δοθεί “χώρος” στους short, η παρουσία των οποίων είναι ισχυρή, να επαναφέρουν το ΧΑ στα γνώριμα επίπεδα κάτω των 650 μονάδων. Ακόμη και το σενάριο της συσσώρευσης θα είναι θετικό σε μια αγορά που έχει να περιμένει εξελίξεις σε αρκετά μέτωπα, αν και ο κίνδυνος αυτές να απογοητεύσουν είναι υπαρκτός.

Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά των 600 μονάδων που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα σχεδόν της χρονιάς. Το σερί των πέντε θετικών εβδομάδων είχε για τελευταία φορά κάνει την εμφάνιση του στην Ελληνική αγορά τον Ιούνιο του 2017.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε μετά από έξι μήνες πάνω από τα 50 δισ. ευρώ με τη συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου να είναι κυρίαρχη σε αυτή την πορεία. Βελτίωση σημειώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες επέστρεψαν σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις από την αρχή του έτους είναι θετικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών ενώ μέχρι την Πέμπτη 21/2 μόλις μία μετοχή του FTSE-25 υστερούσε από την αρχή του έτους.

Η ψυχολογία έχει αλλάξει και αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό τη διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών οι οποίες ξεφεύγουν από την περίμετρο της παραδοσιακής ομάδας ενδιαφέροντος που αφορά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η πρόοδος που παρατηρείται σε σημαντικά ζητήματα όπως ο νέος “νόμος Κατσέλη” και η επίσπευση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να δημιουργούν θετική προδιάθεση ενώ η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έχει δώσει περισσότερους λόγους για επιλεκτικό ενδιαφέρον και θετικές διαφοροποιήσεις σε βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών, γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε την Παρασκευή καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών.

Η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων και το πέρας της με τα ως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί σε πρώτο χρόνο κοντά στις 660 μονάδες. Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων.

Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η Αγορά κινείται σε δύο χρόνους δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης. Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα.

Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, το -2,46% της Alpha Bank ήταν το μεγάλο βαρίδι στην αγορά, αλλά άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Aegean, Jumbo, Βιοχαλκο και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 2,28%, με τις Motor Oil, ΟΤΕ και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Φουρλής.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα