Οργή κοινωνίας κατά της Δικαιοσύνης για την Ηριάννα και τον Περικλή

Την οργή μεγάλου μέρους της κοινωνίας έχει προκαλέσει η απαράδεκτη δικαστική απόφαση να παραμείνουν στη φυλακή η Ηριάννα και ο Περικλής.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν μπορούσε να μην παρατηρήσει κανείς πως η ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνυόταν «ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι», αναλογιζόμενοι τη στάση που είχαν τηρήσει εκπρόσωποί της σε άλλες υποθέσεις, όπως τη διαχείριση υποθέσεων που αφορούσαν διάφορα πολιτικά σκάνδαλα!

Υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πρόκειται για μια υπόθεση μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, η οποία μάλιστα, νομικά “μπάζει” από παντού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας που έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφυλακιστεί προσωρινά η Ηριάννα και ο Περικλής είχε ζητήσει την αποφυλάκιση των Μιχολαλιάκου – Παππά!

Παράλληλα ήταν εκείνος που είχε καθυστερήσει την αποστολή προς μετάφραση της δικογραφίας της Siemens με αποτέλεσμα  η δίκη να αναβληθεί επ’ αόριστον.

Είναι γεγονός πως την ώρα που κάθε λογής απατεώνες βρίσκονται εκτός φυλακής ή χρησιμοποιούν το “ευεργέτημα” της αναστολής της ποινής,  την ίδια στιγμή δύο νέοι άνθρωποι βρίσκονται εντός της φυλακής με στοιχεία αναξιόπιστα.

Η εισαγγελική πρόταση, του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών για την μη αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για την Ηριάννα και τον Περικλή, έρχονται σε πλήρη διάσταση με το κοινό περί επιείκειας και δικαίου αίσθημα  και επιβεβαιώνουν πως είναι αποφάσεις σκοπιμότητας, που εκπορεύονται από μισαλλόδοξους κύκλους, οι οποίοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και αναπόφευκτα μπορεί  να δυναμιτίσουν το κοινωνικό κλίμα.

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

Στην σελίδα αλληλεγγύης στην Ηριάννα στο facebook μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την υπόθεση καθώς και τα μηνύματα και τις δράσεις συμπαράστασης στην Ηριάννα.

Το κύμα υποστήριξης στην Ηριάννα και το αυτονόητο αίτημα για δικαιοσύνη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, πολιτικές δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα, συλλογικότητες , ενώνουν τη φωνή τους με αυτήν της Ηριάννας, για την ανατροπή της αστήρικτης και υπέρμετρα αυστηρής απόφασης και για την επιτυχή έκβαση της αίτησης αναστολής, η οποία θα εκδικαστεί στις 17 Ιουλίου.

Σε κάθειρξη δεκατριών ετών χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή της ποινής, για συμμετοχή στη ΣΠΦ (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων», καταδικάστηκε την 1η Ιούνη η Ηριάννα Β.Λ., από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Σύμφωνα με αρκετές και διασταυρουμενες δημοσιευσεις στον ηλεκτρονικό κι έντυπο τύπο η καταδικαστικη απόφαση του δικαστηριου προκάλεσε αρνητική έκπληξη για την σκληρότητά της, αφού μάλιστα αγνόησε προηγούμενες αθωωτικές αποφάσεις με ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε την κατηγορούμενη στη βαρύτατη αυτή ποινή με μόνη απόδειξη το «μερικό γενετικό υλικό», ταυτοποίηση δηλαδή μέρους του DNA της, που σύμφωνα με τα κρατικά εργαστήρια ανιχνεύθηκε σε γεμιστήρα χωρίς όπλο.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση έχει συγκλονίσει το νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας δεδομένου οτι οι δικαστικές αρχές σε παρόμοιες υποθέσεις δεν θεώρησαν ως αποδεικτικό υλικό τέλεσης αξιόποινης πράξης την εύρεση «μερικού γενετικού υλικού».

Η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 όταν συνελήφθη ο σύντροφός της, ο οποίος κατηγορήθηκε με το άρθρο 187Α για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για να αθωωθεί στη συνέχεια ομόφωνα και πλέον αμετάκλητα, ήδη από το πρωτόδικο Δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμη και του εισαγγελέα της έδρας, Σωτήριου Μπάγια.

Το 2013 όμως με αφορμή το εν λόγω εύρημα ενεπλάκη σε έναν δικαστικό Γολγοθά. Αυτό το μερικό αποτύπωμα οδήγησε στη σύλληψή της και στη ποινική της δίωξη. Μετά την απολογία της στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, γεγονός που καταδείκνυε την ανεπάρκεια των ενδείξεων ενοχής με βάση τις οποιες είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της. Στο παραπεμπτικό βούλευμα τονίζεται ότι «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την επαναστατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου. Περαιτέρω ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της».

Για την κατηγορία που της αποδίδεται, δηλαδή της ανεύρεσης βιολογικού υλικού σε γεμιστήρα εκτός όπλου, η κατηγορούμενη προσκόμισε τεχνική έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα Γεώργιου Φιτσιάλου, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας, γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA (εγκληματικές έρευνες, αστικές υποθέσεις) και συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ. O πραγματογνώμονας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι σημειώθηκαν «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα».

«Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ… Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού».

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν στους πολίτες την εντύπωση ότι υπήρξε μια σοβαρή παραβίαση αρχών και κανόνων της απονομής της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Η πανεπιστημιακός Ηριάννα Β.Λ. δηλώνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει σχέση με τον πολιτικό χώρο στον οποίο της αποδίδεται συμμετοχή. Πρόκειται για μια περίπτωση ποινικοποίησης των προσωπικών της σχέσεων και των κοινωνικών της συναναστροφών που δε συνάδουν με το κράτος δικαίου. Πέραν τούτου, η καταδίκη αυτή θα αποτελέσει συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμά της στη μόρφωση και στην επιστημονική εξέλιξη αλλά και ένα άνευ προηγουμένου δεδικασμένο για την δικαιοσύνη και την ίδια τη δημοκρατία.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα