Ορατά τα πρώτα σημάδια έντασης μεταξύ Ε.Ε και Βρετανίας για το Brexit

Τα πρώτα σημάδια έντασης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το BREXIT αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ορατά στις Βρυξέλλες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ρισκάρει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις συνομιλίες», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ Mισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Υπεύθυνη για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι συνομιλίες, κατέστησε τη Βρετανία. Υπογράμμισε ότι πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, το στοιχείο της εμπιστοσύνης είναι, επίσης, απαραίτητο για τη δημιουργία μίας σταθερής σχέσης στο μέλλον.

Στο μεταξύ, και την ώρα που σε όλα τα κοινοτικά μέσα καταγράφεται η ανυπομονησία και το ενδιαφέρον της ΕΕ ενόψει της ομιλίας της βρετανίδας Πρωθυπουργού στη Φλωρεντία, ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico εστιάζει σε μία λιγότερο προβεβλημένη πτυχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit και δη στις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην ολοκλήρωση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο σχεδιασμός αυτός έχει ήδη καθυστερήσει πέντε μήνες και οι συντάκτες του έχουν παραλύσει από αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο μεγάλο κενό θα αφήσει στον προϋπολογισμό η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και πότε θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η «τρύπα» αυτή, η οποία εκτιμάται περίπου στα 9 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Ακόμη χειρότερο είναι για τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Politico, το γεγονός ότι το πρόβλημα με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό δεν πρόκειται να λυθεί με την εφάπαξ οικονομική συμφωνία, βάσει της οποίας η Βρετανία θα καταβάλει ένα ποσό κατά την έξοδό της από την ΕΕ.

Οι «27» θα εισέλθουν σε μία φάση περίπλοκων και πολιτικά εύφλεκτων διαπραγματεύσεων για το ύψους 1 τρισ. ευρώ επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο (Multiannual Financial Framework) χωρίς να έχουν σαφή εικόνα για το είδος της σχέσης που θα έχει η ΕΕ με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της, καταλήγει η ιστοσελίδα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα