ΟΟΣΑ: ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία συγκρατούν την παγκόσμια ανάπτυξη

Διαψεύδονται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οι εκτιμήσεις για σημαντική βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη έδειξαν μεν μία ταχεία ανάπτυξη της γαλλικής και κινεζικής οικονομίας, ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Ρωσία είναι μάλλον απογοητευτικά.

Οπως αναφέρει το MarketWatch, κατά πάσα πιθανότητα, η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη μεν, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου. Ηδη, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της Συνόδου της G20 τονίζεται ότι ενώ οι προοπτικές είναι “ενθαρρυντικές”, εντούτοις “ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες”.

Στις ΗΠΑ, τους πρώτους μήνες του έτους, οι δείκτες έδειχναν ανάκαμψη της οικονομίας. Ετσι, αναλυτές, επενδυτές κι επιχειρηματίες “στοιχημάτιζαν” σε άνοδο των δαπανών για επενδύσεις με παράλληλη μείωση των φόρων από τη νέα κυβέρνηση Trump. Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία ταλανίζεται από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών. Η ανοδική “κούρσα” του πληθωρισμού που ξεκίνησε με το περυσινό δημοψήφισμα για το Brexit έχει “πιέσει” σημαντικά τις δαπάνες με τους καταναλωτές να εμφανίζονται απρόθυμοι να ξοδέψουν.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο composite leading indicator για τις 34 χώρες μέλη του παρέμεινε σταθερός το Μάιο, στις 100 μονάδες. Σημειώνεται πως οι 100 μονάδες είναι το όριο του ΟΟΣΑ για την ικανοποιητική ή μη ανάπτυξη. Ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη κάτω του ψυχολογικού φράγματος των 100 μονάδων θα σημάνει πως η ανάπτυξη θα επιτευχθεί με ρυθμό χαμηλότερου του κανονικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα