Ομόφωνο «όχι» των 28 της Ε.Ε. για ένταξη της Σ. Αραβίας στη «μαύρη λίστα» για το ξέπλυμα χρήματος

Οι εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προστεθούν η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη μαύρη λίστα των κρατών- «παραδείσων για όσους θέλουν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. Αυτό μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόταση της Κομισιόν είχε πυροδοτήσει την οργισμένη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, είχε ενοχλήσει και τις ΗΠΑ (καθώς περιελάμβανε εδάφη τους), ενώ είχε προκαλέσει αναστάτωση σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με τις πηγές, που μίλησαν στο AFP, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 θα επισημοποιήσουν την απόφασή τους αύριο, Πέμπτη, κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν την υφιστάμενη πρόταση» φέρεται να αναφέρει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος τους.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξηγούσαν πως ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν προχώρησε στην κατάρτιση της λίστας ήταν ασαφής και κατά συνέπεια ευάλωτος σε νομικές προσφυγές. Η λίστα «δεν καταρτίστηκε με διαφανή και συνεπή διαδικασία, ώστε να δίνει το κίνητρο στις επηρεαζόμενες χώρες να λάβουν αποφασιστική δράση» επισημαίνεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος.

Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήριζε την πρόταση για ένταξη στη λίστα «μη αναμενόμενη» και προειδοποιούσε για πλήγμα στις ροές εμπορίου και επενδύσεων ανάμεσα στο βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα