Ομόλογα: Σε χαμηλά μηνός οι αποδόσεις, με το βλέμμα στη Βουλή

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχωρούν σήμερα, Τρίτη, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε μία ένδειξη ότι η αγορά θεωρεί λίγο- πολύ βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα επιβιώσει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή αύριο.

Για την αγορά το μεγάλο ερώτημα είναι ουσιαστικά τι θα γίνει από την Πέμπτη. Εάν δηλαδή ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη λύση των πρόωρων εκλογών ή θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία έως τη λήξη της θητείας. Αναλυτές χρηματιστηριακών και επενδυτικών τραπεζών σχολίαζαν πως από τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη εισέλθει ατύπως σε προεκλογικούς ρυθμούς και δη σε πολύ υψηλούς τόνους, οι πρόωρες κάλπες θα ήταν ίσως η καλύτερη έκβαση για τις αγορές.

Με τα σενάρια για την επόμενη ημέρα να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε έως και το 4,267% έναντι κλεισίματος στο 4,29% χθες. Η απόδοση του πενταετούς υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,21%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα σχεδιάζει φέτος να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και έχοντας και το μαξιλάρι ρευστότητας στην άκρη, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για μία έκδοση με χαμηλό επιτόκιο. Θα διεκδικήσει την έξοδό της σε μία χρονιά, κατά την οποία οι κυβερνήσεις του ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν 881 δισ. ευρώ από τις αγορές και στην οποία τα δεδομένα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, καθώς δεν υπάρχει πλέον το στήριγμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα