Ομπάμα: Δώστε χρόνο στον Τραμπ

obama_ap-l-1Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να κάνει στη Λατινική Αμερική ότι και στην Ευρώπη. Να καθησυχάσει όσους έχουν «ταρακουνηθεί» από την εκλογή του ανθρώπου που κάποτε ο ίδιος χαρακτήριζε ακατάλληλο για τον Λευκό Οίκο.

Στον τελευταίο σταθμό του «αποχαιρετιστήριου» ταξιδιού του, στη Λίμα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε την προσπάθεια να εκτονώσει τους φόβους για τον Ντόναλντ Τραμπ. «Το κύριο μήνυμα που έχω για εσάς… και το μήνυμα που έδωσα στην Ευρώπη, είναι ”μην υποθέτετε το χειρότερο”», είπε ο Ομπάμα σε νεανικό κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Περού.

«Περιμένετε να αναλάβει το πόστο της η διοίκηση και τότε μπορείτε να κρίνετε αν είναι συνεπής με το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας για συνύπαρξη σε ειρήνη και ευημερία», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Θα είναι σημαντικό για όλους, σε όλο τον κόσμο, να μην κρίνουν απευθείας, αλλά να δώσουν στον νέο εκλεγμένο πρόεδρό μας την ευκαιρία να φτιάξει την ομάδα του, να εξετάσουν τα ζητήματα, να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι πολιτικές τους, γιατί όπως λέω πάντα, το πώς κάνεις προεκλογική εκστρατεία δεν είναι πάντα το ίδιο με το πώς κυβερνάς», υπογράμμισε ακόμη ο Ομπάμα.

Πάντως, και στο Περού, μίλησε για τις δημοκρατικές αξίες. «Βλέπουμε κάποιες χώρες που πάνε προς τα πίσω, αντί για μπροστά, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του ίντερνετ, τον σεβασμό της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε.

Παράλληλα επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι ο Τραμπ θα τιμήσει τις αμερικανικές δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λατινική Αμερική, ανέφερε ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της νέας διοίκησης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα