Ομπάμα: Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της θητείας μου στο Λευκό Οίκο

ompama-parisiΟι προεδρικές εκλογές το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να σημάνουν και τη λήξη μιας μακράς θητείας στο Λευκό Οίκο για τον πρώτο μαύρο πρόεδρο στην ιστορία της Αμερικής. Ο Μπάρακ Ομπάμα λοιπόν καλείται να κάνει τον απολογισμό του και να σημειώσει τα θετικά, αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη της οκταετίας που πέρασε στο Οβάλ γραφείο. Ποιο είναι το χειρότερο λάθος, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος σε συνέντευξή του; Ο χειρισμός της κατάστασης στη Λιβύη και η όλη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην αφρικανική χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις για τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της θητείας του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αν και υπερασπίστηκε την επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ήταν “αυτό που έπρεπε να γίνει” όπως είπε, οι εξελίξεις μετά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι και το χάος που προκλήθηκε στη χώρα με τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, δεν είναι ένα γεγονός για το οποίο ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να επιχαίρει.
“Πιθανότατα η αποτυχία ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα μετά, την σωστή κατά τη γνώμη μου, επέμβαση στη Λιβύη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το μεγαλύτερο λάθος του. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη Λιβύη. Τον περασμένο μήνα, μιλώντας στο περιοδικό Atrantic σημείωσε πως η επιχείρηση εξελίχθηκε όσο καλά ανέμενε, όμως τώρα η Λιβύη είναι “ένα χάλι”.
Μάλιστα, μένοντας στο ίδιο θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ασκήσει κριτική και στους συμμάχους του, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας συγκεκριμένα πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον “αφαιρέθηκε” (distracted είναι η λέξη που χρησιμοποίησε) μετά την επέμβαση. Μια κριτική που σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ενόχλησε ιδιαίτερα την Downing Street.
Το Ισλαμικό Κράτος επωφελήθηκε της αναστάτωσης και έτσι η Λιβύη αποτέλεσε βασικό σημείο αναχώρησης για πρόσφυγες που επιχειρούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον περασμένο μήνα κατέφθασε στην Τρίπολη μια κυβέρνηση “ενότητας”, υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη. Η άφιξή της παρόλα αυτά δεν έτυχε της αποδοχής όλων, με την ομάδα που ηγείται της δυτικής Λιβύης να απειλεί με διώξεις όποιον από τους υπουργούς της συνεργαστεί μαζί της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα