Ομπάμα:Τα μέτρα λιτότητας έχουν συνδράμει την πιο αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη

dc37a6c8dcadaba1e8833b1122e6e797-696x464«Τα μέτρα λιτότητας έχουν συνδράμει την πιο αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Συγκεκριμένα,όπως μεταδίδει το euro2day.gr, ερωτηθείς για τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκονταν Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες στο ξεκίνημα της θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μια σύγκριση των διαφορετικών προσεγγίσεων των δύο περιοχών. Όπως υποστήριξε, αμέσως αφότου ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία, οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την Πράξη Ανασυγκρότησης (Recovery Act) με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, «κινηθήκαμε γρήγορα για να σώσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία μας, να σταθεροποιήσουμε τις τράπεζες μας, να επενδύσουμε σε υποδομή, να αναζωογονήσουμε άμεσα τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε οικογένειες να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι αυτή η τακτική οδήγησε στη δημιουργία πάνω από 15 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, μείωσε το ποσοστό της ανεργίας στο μισό, περιόρισε τα ελλείμματα και αύξησε τους μισθούς. «Κάποιες χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση», σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας πως «τα μέτρα λιτότητας συνέδραμαν στην πιο αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τόνισε πως η στασιμότητα ετών έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σε ολόκληρη την ήπειρο, ιδιαίτερα στους νέους που εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι το όραμα και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι τόσο σημαντικές. Γνωρίζει ότι χώρες όπως η Ιταλία πρέπει να προχωρήσουν με μεταρρυθμίσειςγια να τονώσουν την παραγωγικότητα, να πυροδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και να απελευθερώσουν την καινοτομία».

Ο πρόεδρος σχολίασε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι οι χώρες «χρειάζονται χώρο για να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και να επεκτείνουν τις ευκαιρίες». «Ο Ματέο έχει τη σωστή προσέγγιση και αυτή αρχίζει να παρουσιάζει αποτελέσματα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η ιταλική οικονομία και η αγορά εργασίας δίνουν σημάδια ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για το «φαινόμενο Τραμπ» το οποίο προοιωνίστηκαν τα λαϊκίστικα και εθνικιστικά ευρωπαϊκά κινήματα, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι «πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως αδικούνται από το εμπόριο και την μετανάστευση», εξηγώντας ότι οι ίδιες δυνάμεις που έφεραν την πρόοδο, ενέχουν και πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές προκλήσεις.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, σε τέτοιες περιόδους κατά τις οποίες ο κόσμος νιώθει ότι είναι καλύτερο το κάθε κράτος να τραβήξει το δικό του δρόμο, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε το πόσο οι χώρες και οι καθημερινές ζωές μας έχουν ωφεληθεί από τις δυνάμεις της ολοκλήρωσης. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένου του εμπορίου, έχει βελτιώσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχει μειώσει δραματικά την ακραία φτώχεια.

Χάρη στις διεθνείς συνεργασίες στην επιστήμη, την υγεία και την τεχνολογία, ο κόσμος ζει περισσότερο και έχει περισσότερες ευκαιρίες από πριν, ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής και κάνοντας αναφορά στην ειρήνη και την ποιότητα ζωής στην περιοχή.

«Η Ιταλία σαφώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε ο Ομπάμα σε σχέση με το προσφυγικό. Χαρακτήρισε την κρίση «ανθρωπιστική καταστροφή» και «δοκιμασία της ανθρωπιάς μας», ενώ έκανε λόγο για «απελπισμένους πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

Ωστόσο επανέλαβε ότι ένας μικρός αριθμός κρατών στην πρώτη γραμμή δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. «Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ συμφώνησε αυτό το καλοκαίρι να αυξήσει την στήριξή μας στις ευρωπαϊκές ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίαςείναι ένας σημαντικός τρόπος για να μοιραστούν τα κόστη αυτής της κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα