Ομπάμα:Οι πολιτικές λιτότητας αιτιολογούν τις απογοητεύσεις στην Ευρώπη

θιυιθυΣτις επιβαλλόμενες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αποδίδει τις απογοητεύσεις και τις ανησυχίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην ήπειρο, ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η λιτότητα είναι ένας “σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη”, δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας πολιτικές που τονώνουν τη ζήτηση.

“Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει (στην Ευρώπη) μια διαφορετική οικονομική στρατηγική, που συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας”, επισημαίνει.

“Η πολιτική αυτή είναι κατά την άποψή μου ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, υπογραμμίζει προς την ισπανική εφημερίδα.

Οι Ευρωπαίοι “έχουν την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των οικονομιών και η παγκοσμιοποίηση δεν ωφελεί όλους το ίδιο”, προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ στην Ισπανία για μια επίσκεψη περίπου 24 ωρών.

Στην Ισπανία η ανεργία αγγίζει ακόμη σχεδόν το 21% του δυναμικού, έπειτα από χρόνια αυστηρών περικοπών. Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτανε το 5,1% του ΑΕΠ το 2015.

Στην Ισπανία “η οικονομία ξαναρχίζει να ανακάμπτει, πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά βεβαίως η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, κυρίως μεταξύ των νέων”, συνεχίζει στην συνέντευξή του αυτή ο Ομπάμα.

“Στην Ισπανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας”, προσθέτει υπερασπιζόμενος την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), η οποία αμφισβητείται από ένα κομμάτι της αριστεράς στην Ισπανία, όπως και αλλού στην Ευρώπη.

“Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ οφείλουν να δείξουν ότι έχουν επαφή με τις καθημερινές έννοιες των πολιτών”, υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Θα πρέπει “να απορρίψουμε τον τρόπο σκέψης ότι ‘εμείς ενάντια σε όλους’ που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί επιδιώκουν να μας πουλήσουν”, σημειώνει επίσης, υπερασπιζόμενος τον “πλουραλισμό, την ολοκλήρωση, την ανεκτικότητα”.

Ο Ομπάμα, ο οποίος διηγείται επίσης κατά την συνέντευξή του αυτή ότι είχε επισκεφθεί με σακίδιο στην πλάτη την Ισπανία όταν ήταν 26 ετών, θα γίνει δεκτός σήμερα από τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι. Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης το απόγευμα να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Podemos και Ciudadanos, προτού επιστρέψει στη ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια Ισπανία, και αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα