Ομιλία Κοτζιά στη δεξαμενή σκέψης CFR

Τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσoγείου για ασφάλεια και σταθερότητα, ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το πρωί σ’ ένα ακροατήριο αναλυτών, διπλωματών και ακαδημαϊκών, στη διακεκριμένη δεξαμενή σκέψης «Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» (Council on Foreign Relations – CFR) µε θέµα τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του, προέβαλε μία θετική ατζέντα για τη δημιουργία συνεργιών σε πολλά πεδία συνεργασίας, ενώ παράλληλα υπέδειξε τις δυνατότητες που τώρα ανοίγονται, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση – κι αυτό θα επηρεάσει θετικά και τους γείτονές της. Αναφερόμενος δε, στη Συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ, σημείωσε ότι έχει ανοίξει μία θετική δυναμική στην περιοχή. Ιδιαίτερα θερμά για τη συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε και ο συντονιστής της συζήτησης.

O υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής και εξήγησε τις ελληνικές θέσεις τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που θα καταστήσει ξανά την Κύπρο ένα φυσιολογικό κράτος. Αναφερόμενος στην ενέργεια και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων διανοίγει νέες προοπτικές για την συνεργασία στην περιοχή, ενώ σημείωσε την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα, που αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της ως διαμετακομιστικού κόσμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΑΊΓΥΠΤΟΣ

 

Σήμερα τελικά (αντί της Παρασκευής) πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου (Ν. Κοτζιά, Ν. Χριστοδουλίδη, Σ. Σούκρι). Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, συζήτησαν κυρίως τα ενεργειακά και τη συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο, πιάνοντας το νήμα από την τελευταία τους συνάντηση στο Κάιρο, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Κυπριακή διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Σίσι στην Κρήτη στις 10 Οκτωβρίου, ενώ για τη σημερινή τριμερή θα εκδοθεί κοινή διακήρυξη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΜΕΡΩΝ

Ο υπουργός Εξωτερικών παρακολούθησε τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, Νασέρ Μπουρίτα, τον υπουργό Εξωτερικών του Οµάν, Γιουσούφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντούλαχ, τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι, τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Καϊράτ Αμπνταχμάνοφ, και τον ομόλογό του της Αρμενίας, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν.

Αργότερα θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα συμμετάσχει στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουµ Αρχαίων Πολιτισµών, που διοργανώνει η Βολιβία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα