Ο.Γεροβασίλη: Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας και συνεργασίας

αρχείο λήψηςΑκολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

  1. Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης σας στη Ρωσία; Είναι μόνο για το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας;

 

Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς, που έχουν εδραιωθεί στο βάθος της ιστορίας. Το 2015 αποτέλεσε χρονιά σύσφιξης και πολυεπίπεδης αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων. Το 2016, αφιερωματικό έτος Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα, αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η επίσκεψή μου στη Μόσχα, και μου προκαλεί ιδιαίτερη χαρά

το γεγονός θα παρευρεθώ στο ιστορικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ, στην έναρξη ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που είναι εντεταγμένο στις δράσεις του Έτους Ελλάδος στη Ρωσία.

Στις εκδηλώσεις του Έτους 2016, Ελλάδα και Ρωσία θελήσαμε να εκπροσωπείται όλο το εύρος των τομέων συνεργασίας μας, περιλαμβάνοντας δράσεις που αφορούν και την Οικονομία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, την Έρευνα και Τεχνολογία, και την Επιστήμη.

  1. Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πολιτιστικό γεγονός του Αφιερωματικού Έτους; Ποια είναι η πιο σημαντική έκθεση ή γεγονός που θα γίνει στη Μόσχα ή σε άλλες ρωσικές πόλεις;

Αιχμή του ελληνικού προγράμματος αποτελούν οι πολιτιστικές δράσεις. Προγραμματίζεται αξιόλογη σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων για το ελληνικό Πρόγραμμα στη Ρωσία. Αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς η εμβληματική έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, η μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στο Μουσείο Ερμιτάζ, η έκθεση σημαντικών Ελλήνων δημιουργών στο εκθεσιακό κέντρο Μανιέζ της Πετρούπολης και η νομισματική έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας.

Στο τέλος της εβδομάδας εγκαινιάζεται ως Πρόδρομο Έκθεμα στο Ερμιτάζ η παρουσίαση ενός  σημαντικού αγάλματος «Κόρης» από το Μουσείο της Ακρόπολης της Αθήνας, που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

  1. Πως εκτιμάτε το παρόν επίπεδο των ρωσοελληνικών σχέσεων; Θα μιλούσατε για στρατηγικό εταίρο; Βλέπετε πιθανότητες για περαιτέρω βελτίωση και σε ποιους τομείς;

Παραδοσιακά Ελλάδα και Ρωσία μοιράζονται πολλές κοινές αξίες, και οι σχέσεις μας έχουν αναπτυχθεί με βάση το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας. Οι δεσμοί που συνδέουν τις χώρες μας, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο είναι μακραίωνοι και σταθεροί.

Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει εμπράκτως δείξει την προσήλωσή της για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για αυτό, το περασμένο έτος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε δύο φορές τη Ρωσία, μία τον Απρίλιο τη Μόσχα και μια τον Ιούνιο την Αγία Πετρούπολη, κάτι που είναι ενδεικτικό της διάθεσης της ελληνικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον επίκειται και η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα.

Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση. Ειδικά στον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, καλούμε τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα.  Πρωτοβουλίες όπως, επιχειρηματικές αποστολές, προωθητικές ενέργειες, εβδομάδες προβολής προϊόντων κ.α. ενεργούν υποστηρικτικά στον τομέα αυτό. Εννοείται πως και οι εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους 2016 μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση και στις εμπορικές μας σχέσεις.

  1. Υπάρχει προγραμματισμός για συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας ή στο εγγύς μέλλον;

Για το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζονται διάφορες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, αρκετές από αυτές μάλιστα αφορούν και το αφιερωματικό έτος.

Η σύναψη συμφωνιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία, εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την σημασία που αποδίδει στην ελληνορωσική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικά για το άμεσο μέλλον αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως για παράδειγμα η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημαντικό γεγονός για το 2016 θα αποτελέσει το 1ο Φόρουμ του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιδίωξη για τη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και με την ανάδειξη της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, φέτος, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

  1. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο;

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Μαρτίου του 2016, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που επιθυμούν τη διατήρηση των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μας και  το σκεπτικισμό μας για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζουμε μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση.

Επιθυμούμε την κινητικότητα και τις επαφές μεταξύ των λαών και θα πρέπει το ζήτημα να διευθετηθεί σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και να αποφευχθεί η εντύπωση ότι τιμωρούνται οι Ρώσοι πολίτες.

  1. Υπάρχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας; Είχε υπάρξει η εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να παρακαμφθούν οι κυρώσεις με την ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα των αγροτικών προϊόντων. Βλέπετε κάποιον τρόπο γι’ αυτό τώρα; Πρότεινε η Ρωσία στην Ελλάδα κάποιες εξαιρέσεις από το γενικό εμπάργκο στ αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ;

Τα ρωσικά αντίμετρα είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε τομείς της Ελληνικής Οικονομίας όπως η γεωργία, η οποία χρειάζεται να υποστηριχθεί. Ο τουρισμός επηρεάστηκε επίσης τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπορούμε να εντείνουμε την συνεργασία μας σ’ αυτό τον τομέα .

Το εμπάργκο σε αγροτικά έπληξε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στη ρωσική αγορά, που ανέρχονται σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία το έτος 2013. Έτος αναφοράς, διότι είναι το τελευταίο κατά το οποίο δεν υπήρχαν εκατέρωθεν κυρώσεις.

Στην τελευταία Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και αναμένεται η σύγκληση της σχετικής μικτής ομάδας εργασίας εντός του Απριλίου.

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για λύση της προσφυγικής κρίσης; Ποιες είναι οι προοπτικές υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;

Η προσφυγική κρίση ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά και οργανωμένα από την Ευρώπη και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα. Μόνο το 2015, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στη μέγιστη πλειονότητά τους πρόσφυγες, πέρασαν στην ελληνική επικράτεια, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Πρόσφατα, η  λήψη  μεμονωμένων μέτρων εκ μέρους ορισμένων χωρών είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της λεγόμενης μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων και τον εγκλωβισμό άνω των 50.000 ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα από ανθρωπιστικής φύσης.

Χάρη στις έντονες  προσπάθειες σε πανεθνικό επίπεδο, και με την ενεργή, συγκινητική συμβολή των Ελλήνων πολιτών, αλλά και με τη βοήθεια από την Ευρώπη, υπήρξε αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά.

Καθώς ο κρίσιμος παράγοντας παραμένει η εισερχόμενη ροή από τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία με τη γείτονα χώρα, στη βάσει των σχετικών αποφάσεων. Η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, δουλεύουμε όμως εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τελικός στόχος, η δημιουργία νόμιμης και ασφαλής οδού προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, καθώς και η αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

  1. Η Ελλάδα έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομία και μερικούς υψηλού επιπέδου ειδικούς σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένων αυτών, σχεδιάζεται ελληνική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Παλμύρας στη Συρία;

Είναι παγκόσμια γνωστή η ιδιαίτερη ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα που άπτονται του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πόσο μάλλον δεδομένου  του ότι οι αρχαιότητες της Παλμύρας ανάγονται στην ελληνιστική εποχή. Η Ελλάδα εξελέγη το φθινόπωρο του 2015 μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO ενώ, παράλληλα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αρμόδια επιμέρους όργανα και επιτροπές της UNESCO. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμώ ότι το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα αναζητήσει τους πλέον πρόσφορους τρόπους να συνεισφέρει στις εργασίες αποκατάστασης της Παλμύρας.

  1. Σχετικά με το ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα; Βλέπετε αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών μετά την απαγόρευση των ταξιδιών σε Αίγυπτο και Τουρκία από τη Ρωσία; Υπάρχει πλάνο για προβολή του τουρισμού από τη Ρωσία;

Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλικό προορισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διακρίνεται για την φιλοξενία της. Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για τη χώρα μας και για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, με την οποία συνδέονται με κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και όπου αναπτύσσονται πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Λαμβάνουμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς το ενδιαφέρον Ρώσων πολιτών να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία. Έχουμε θετικές ενδείξεις για το 2016, και αναμένουμε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση, καταβάλλουμε  σημαντική προσπάθεια ώστε οι προξενικές μας Αρχές στη Ρωσία να ενισχυθούν και να καλύψουν τις απαιτήσεις. Ταυτόχρονα επεκτείνουμε το δίκτυο των ελληνικών Κέντρων Θεωρήσεων στη Ρωσία, ώστε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Ρώσους πολίτες, τους οποίους με πολύ μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, οργανώνεται Τουριστικό Φόρουμ στην Αθήνα στις 12 και 13 Μαΐου. Εκεί θα παρευρεθούν οι σημαντικότεροι κυβερνητικοί και περιφερειακοί τουριστικοί παράγοντες της Ρωσίας, tour operators, ΜΜΕ, και αντίστοιχοι πολιτειακοί παράγοντες και τουριστικοί φορείς της χώρας μας. Για τις 20 Μαΐου, έχει οργανωθεί Διάσκεψη στην Αθήνα, με σκοπό την προώθηση του θρησκευτικού και περιηγητικού τουρισμού.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα