Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ.Βαρουφάκη(Video)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο TPP, εξέφρασε την αντίθεσή του με την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντάς την γελοία, καθώς «δεν έχει καμία οικονομική βάση για ανάκαμψη της οικονομίας και στόχο έχει την υποταγή και την γελοιοποίηση της κυβέρνησης.
Παρατίθεται το ρεπορτάζ του The Press Project: 
Ερώτηση: Αν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο όπως ακριβώς ήταν γραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής θα το ψηφίσετε;

Ερώτηση: Είχε διανοηθεί η Ελλάδα το GREXIT;

Ερώτηση: Η προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα ήταν εις γνώση του πρωθυπουργού;

Ερώτηση: Δεν θα έπρεπε οι διαπραγματεύσεις να γίνονται με πιο ανοιχτό τρόπο;

Ερώτηση: Πως αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κέρδισε το δημοψήφισμα;

Ερώτηση: Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την πολιιτκή και πως;

Ερώτηση: Η απειλή του Grexit έγινε τελικά από την πρώτη εβδομάδα;

Η πρόταση Βαρουφάκη για τα IOU’s

Για το δημοσιονομικό συμβούλιο

Για το (ανύπαρκτο) πρότραμα Γιουνκέρ

“Αν “δώσεις” το χρέος και το πλεόνασμα θα σου πάρουν τα πάντα” 

Ό,τι και να λέω διαστρέφεται. Στήριξα τη κυβέρνηση

Στοιχεία από τη συνέντευξη:

Για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι πρόκειται για γελοιοδέστατο κείμενο που έχει σκοπό τον εξευτελισμό της κυβέρνησης και την ταπείνωση των λαών και απειλεί να καταστρέψει την Ευρώπη.

«Οι 18, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είχαν ένα σκοπό: Να ταπεινώσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Και χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία», επισήμανε.

«Ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο για Grexit, γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Επιχειρήσαμε την απομόνωσή του. Ωστόσο είναι ο μόνος που λέει την αλήθεια», σημείωσε.

«Εμείς αποδεχτήκαμε πράγματα που θεωρώ ταπεινωτικά. Προς το παρόν, το σχέδιο του κ. Σόιμπλε δεν έχει εφαρμοστεί. Προς το παρόν, έχει απομονωθεί», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

«Στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή είπα ότι εμείς δεν σκεφτόμαστε λύση εκτός ευρώ», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Από την άλλη ξέρουμε ότι η αποδοχή των μέτρων είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία», εξήγησε. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγάλεις τη ρήξη από το μυαλό σου», πρόσθεσε. «Αν κάποιος σου πει ότι θα σε πετάξει από τα βράχια, δεν αρκεί να του πεις μην το κάνει», τόνισε.

«Θέλαμε μία συμφωνία πολιτική και την παλέψαμε με νύχια και με δόντια. Παρουσιάστηκε μία εικόνα ότι οι προτάσεις μας δεν έχουν αξιοπιστία. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να πετσοκοφτούν και άλλο τα εισοδήματα», είπε.

Πλήγμα στην ιδέα της Ευρώπης

Για το πολυνομοσχέδιο, σημείωσε ότι το έλαβε πριν μία ώρα και γι’ αυτό δεν έχει προλάβει να το διαβάσει.

«Την απόφαση την έχω ήδη χαρακτηρίσει συνθήκη των Βερσαλλιών. Αποτελεί πλήγμα στην ιδέα της Ευρώπης. Πρόκειται για γελοιοδέστατο κείμενο. Είναι ένα κείμενο που έχει γραφτεί με στόχο τον εξευτελισμό της ελληνικής κυβέρνησης», εξήγησε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήθελε να τρομοκρατήσει

Σχετικά με τις τράπεζες, είπε ότι στόχος ήταν η ασφυξία και η ταπείνωση της κυβέρνησής μας. «Θεωρούσαμε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια επιθετική κίνηση απέναντί μας», διευκρίνισε.

«Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα κλείνει υγιείς τράπεζες μόνο και μόνο για να προκαλέσει ασφυξία σε μία κυβέρνηση», εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης. Ως προς την αντίδραση σε αυτή την κίνηση, ανέφερε: «Μου κλείνεις τις τράπεζες; Σου κουρεύω τα ομόλογα».

Για τα δε Capital Controls, ανέφερε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πως δεν τα επέβαλε ο ίδιος. «Ο Ντάισελμπλουμ μου έδωσε τελεσίγραφο. Μου είπε: Take it or Leave it», εξήγησε. «Εμείς αποφασίσαμε, δεδομένου ότι μας έφτασαν σε αυτό το σημείο τιμωρητικά, να διαχειριστούμε το κλείσιμο των τραπεζών που επιβλήθηκε, είπε. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήθελε να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, κατέληξε.

Κάποιοι ήθελαν Grexit

«Κάποιοι ήθελαν Grexit, τόνισε ο πρώην υπουργός. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Eurogroup, «ακραίο υπουργό Οικονομικών, μιας ακραίας χώρας».

Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το πλάνο του για την ευρωζώνη είναι σαθρό. «Πάει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης, τόνισε.

Απαντώντας στο γιατί δεν έγινε το δημοψήφισμα πιο νωρίς, εξήγησε ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να προκηρυχθεί, εξαιτίας του εκβιασμού ενός υπουργού Οικονομικών.

Προέχει η ενότητα

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Είμαι συνεργαζόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του χώρου της Αριστεράς και της κυβέρνησής μας, του κόσμου που είδε σε εμάς ελπίδα».

Ως προς τα μελλοντικά του σχέδια, εξήγησε: «Δεν κατέβηκα βουλευτής περαστικός. Ήρθα στην Ελλάδα και εισήλθα στον πολιτικό στίβο, γιατί μου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να βοηθήσω. Δεν έχω αρχηγικές τάσεις».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα