Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Δευτέρας,με το Μαξίμου να αναφέρει ότι υπήρχε θετικό κλίμα στη συνάντηση,ενώ όσον αφορά τις εκκρεμότητες που απομένουν «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα» και θα επικυρωθούν σε έκτακτο EuroWorking Group «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως υπάρχει “σημαντική πρόοδος ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος”.

Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας και είναι ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» εντός της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε από τους θεσμούς ότι έγινε πολύ πρόοδος και «πολλή δουλειά» στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχει θετικό κλίμα» και όπως υπογράμμισε «αυτό τονίστηκε από όλους».

«Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός εβδομάδας», είπε, ενώ αναφερόμενος στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε πως είναι χαμηλότερο του αναμενόμενου.

Απο την μεριά του ο  Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα,

«To μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ολοκληρωθεί» σημειώσει και τόνισε ότι το 80% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εφαρμοστεί.

«Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση» έσπευσε να διευκρινίσει, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα ακανθώδη ζητήματα.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στις σχέσεις Βρυξελλών-Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικές», ενώ πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε μέρα-νύχτα» για να βρεθεί λύση.

 Ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ  Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να εκταμιευτούν τα πρώτα 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε .

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, τα οποία σύντομα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων» έσπευσε να διευκρινίσει.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικά λιγότερες από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες.

«Η χρηματοδότηση για τις τράπεζες θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα» συνέχισε, εκτιμώντας ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα είναι βιώσιμη.

Μοσκοβισί: Μεγάλη πρόοδος, το 80% των μεταρρυθμίσεων έχει επιτευχθεί

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα