Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που είχε ως αντικείμενο την προσφυγική κρίση και οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων επεξεργάζονται κείμενο κοινών συμπερασμάτων στο οποίο όμως δεν μετέχει το ΚΚΕ.imerisia_LARGE_t_1061_44429343_type12128

Όπως έγινε γνωστό ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Ειδικότερα στην αρχή του Συμβουλίου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.


 

Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου :

Καμμένος:«Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του μια εθνική γραμμή στο Προσφυγικό, που αφορά στα ελάχιστα για το μείζον αυτό θέμα», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά από το 8ώρο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Όπως είπε ο κ. Καμμένος «βασικός άξονας της κοινής θέσης είναι η απαίτηση της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής, της μετεγκατάστασης προσφύγων και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, την συμφωνία για ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής – για την οποία η Ελλάδα θα ζητήσει να έχει έδρα στην Αθήνα», ενώ όπως σημείωσε η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των πολιτικών αρχηγών, όπως αυτά της Φώφης Γεννηματά για να υπάρχει στο κείμενο σαφής αναφορά σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Άμυνας τα χαρακτήρισε ως «μικροπολιτικά αιτήματα».

Ο κ. Καμμένος εξήρε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.


 

Λεβέντης:«Φιάσκο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, καθώς όπως δήλώσε, δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση, πέραν του προσφυγικού.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα του σχηματισμού μίας ευρύτερα αποδεκτής κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ένωση Κεντρώων δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέσω προσφυγικού.


 

Θεοδωράκης:Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, βασίζεται σε τρεις άξονες: Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.
«Επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής και σύστημα που θα διοικεί το χάος. Ο πρωθυπουργός το απέρριψε. Αισθανόμαστε, όμως, νικητές για το κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλάδα δίνει σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες του κόσμου. Τον κάλεσα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015», συνέχισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.
Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι κυρώσεις και αντίποινα αλλά ότι οι χώρες θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες αυτές τις συνέπειες. Ο Τσίπρας μας είπε πως το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει».


 

Φ.Γεννηματά:

Την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση ενότητας υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη το βράδυ της Παρασκευής από το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους έπειτα από την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποίο διήρκεσε αρκετές ώρες, η κυρία Γεννηματά είπε πως δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνησή και ότι η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, το προσφυγικό αποκτά «τρομακτικές» διαστάσεις γι’ αυτό και ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, όσο συνεχίζονται οι ροές των μεταναστών.

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να απομονωθεί», ενώ την ίδια ώρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και πως έχασε πολύτιμο χρόνο.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση απ’ όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να εφαρμοστεί», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δυστυχώς έχασε πολύτιμο χρόνο. Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση ενότητάς».


Κυρ.Μητσοτάκης:

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Την επίτευξη μίας μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό επιβεβαίωσε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα