Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών

Ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 «Οριστική παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων».

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων αλιέων-ιδιοκτητών και φορέων, που θα τα υποδεχθούν, απεφεύχθη η διάλυσή τους και τα σκάφη αυτά θα εκτίθενται ως μουσειακά εκθέματα.

Ήδη τα σκάφη μεταφέρονται στον τόπο έκθεσής τους, ώστε να αποτελέσουν υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε σχετικά: «Έπειτα από πολλούς μήνες, φτάνουμε στο τέλος μιας διαδικασίας, η οποία αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο μας. Η διάσωση της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης της χώρας μας, πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό για την Πολιτεία. Η διάσωση αυτών των ξύλινων αλιευτικών σκαφών αποτελεί εφαλτήριο και για άλλες δράσεις στις οποίες σχεδιάζουμε να προβούμε, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μην ζήσουμε ξανά την καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τα εύσημα όμως για όλη αυτή την προσπάθεια ανήκουν στους ίδιους τους αλιείς, οι οποίοι παρά την όποια καθυστέρηση που υπήρξε εξαιτίας της γραφειοκρατίας, δεν υπαναχώρησαν από τον κοινό στόχο που θέσαμε. Φυσικά συγχαρητήρια αξίζουν και στους φορείς, οι οποίοι ανέλαβαν να υιοθετήσουν τα εν λόγω σκάφη, με δικά τους έξοδα, παραμένοντας προσηλωμένοι στους στόχους και τις αξίες που θέσαμε στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα