Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μετρά σήμερα φίλους και εχθρούς: πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός της, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για το Brexit.

Το επίσημο αναμένεται στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

Η Μέι αναχώρησε από το Γουέστμινστερ και επέστρεψε χαμογελαστή στην Ντάουνινγκ Στριτ , όπου φέρεται να ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πριν από την ανακοίνωσή του.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, το Reuters είχε καταμετρήσει 185 βουλευτές των Συντηρητικών που δήλωναν πίστη στην πρωθυπουργό, κάτι που σημαίνει ότι η Μέι μπορεί να ελπίζει σε άνετη νίκη, για την οποία απαιτούνται 159 ψήφοι σε σύνολο 315 εδρών.

Ωστόσο η ψηφοφορία είναι μυστική, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι βουλευτές θα πράξουν σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις τους.

Ορίζοντας το 2022
Η Τερέζα Μέι έσπευσε να προειδοποιήσει το πρωί πως, αν η ίδια καθαιρεθεί, ο νέος πρωθυπουργός που θα αναδείξουν οι Τόρις θα αναγκαστεί να καθυστερήσει το Brexit «ή ακόμα και να το σταματήσει».

Ωστόσο η εκπρόσωπός της δήλωσε αργότερα ότι η Μέι δεν θα χρησιμοποιήσει ενδεχόμενη νίκη της στην ψηφοφορία για να μείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Με άλλα λόγια, δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2022, κάτι που ίσως κατευνάσει τις εσωκομματικές επικρίσεις.

«Η ψηφοφορία αφορά το εάν θα αλλάξουμε πρωθυπουργό στη μέση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όχι το ποιος θα είναι ηγέτης του κόμματος στις επόμενες εκλογές» διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ενόψει της ψηφοφορίας, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με το Λονδίνο για το Brexit.

Τι ακολουθεί την ψηφοφορία
Αν η Μέι επιζήσει της πρότασης μομφής, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αρχηγία της στους Τόρις για τον επόμενο ένα χρόνο.

Εάν ωστόσο οι βουλευτές των Συντηρητικών υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, η Μέι θα εγκαταλείψει τον θώκο και την ηγεσία των Τόρις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη των Συντηρητικών, η οποία θα διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί παράταση του Άρθρου 50, ( εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Η Μέι θα μπορούσε εξάλλου να επιλέξει την παραίτηση αν κερδίσει με ιχνή πλειοψηφία.

Στον βρετανικό Tύπο σήμερα κυκλοφορούν οι πιο πιθανοί διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, συμπεριλαμβανομένων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της υφυπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυ Μορντόντ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά το Brexit, οι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Μέι, η επανέναρξη διαπραγματεύσεων από την αρχή (που θα απαιτήσει την παράταση του Άρθρου 50), παραμονή στην ΕΕ (με δεύτερο δημοψήφισμα ή ευρεία πλειοψηφία με εκλογές), και έξοδος χωρίς συμφωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα