Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

48eefa2eef9cae0c8158c692d9af5c85Ολοκληρώθηκε  η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Στο τέλος των δηλώσεων στους δημοσιογράφους από τους τρεις ηγέτες και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν και εξέτασαν την πορεία της διμερούς συνεργασίας.

Σημειώνουμε ότι το Ισραήλ έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας (σ.σ. μια κοινότητα που δέχθηκε μεγάλο “χτύπημα” κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς 50.000 μέλη της χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και θεωρείται “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.

Επίσκεψη Τσίπρα στον Πανάγιο Τάφο

 

“Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και πρόσθεσε: “Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή”.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο.

Η κ. Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, πέραν των άλλων, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός.

Σημειώνουμε ότι η κ. Μοροπούλου ήταν καθηγήτρια του κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός σπούδαζε στο ΕΜΠ και τους συνδέει μια προσωπική σχέση από τότε.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί πήγε με τα πόδια ως το Πατριάρχειο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η κ. Μοροπούλου και όλοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο. Εκεί υπήρχαν και αρκετοί προσκυνητές και τουρίστες από διάφορες χώρες, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την επίσκεψη και να φωτογραφίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην επίσκεψη τον συνόδευσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Τσίπρας μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, όπου διεξάγονται οι διμερείς συναντήσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τριμερής συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, με τη σμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής ΔΗμοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νεντανίαχου. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Η δεύτερη συνάντηση των τριών ηγετών από τον Ιανουάριο του 2016

Στην τριμερή συνάντηση, που είναι η δεύτερη μετά τον Ιανουάριο του 2016, αναμένεται να υπάρξει κοινή δήλωση των τριών ηγετών και υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Θα συζητηθούν, ακόμη, θέματα που αφορούν στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της υγείας, του τουρισμού, ενώ τη Συνάντηση θα απασχολήσουν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αφορμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την μετάβαση από την προεδρία Ομπάμα στην προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πριν από την τριμερή συνάντηση θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου – Ισραήλ. Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσουν για την προώθηση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, στην έρευνα και τεχνολογία, στον τουρισμό, το εμπόριο και στην ενέργεια.

Ήδη θεωρείται ότι η μέχρι τώρα συνεργασία των δύο χωρών κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο και παράδειγμα συνδρομής της μιας προς την άλλη είναι η αποστολή ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στο Ισραήλ για την κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα