Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα με οδικό χάρτη την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ

malΟλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ” ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η σύνοδος αυτή διεξήχθη “σε καλή ατμόσφαιρα”, σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισσαβόνα θα την προσκαλέσουν (σ.σ. στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).

 

Αλ.Τσίπρας:Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο

Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της σύνοδο κορυφής της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα και να εμπνεύσει τους πολίτες.

Για πρώτη φορά στα κοινά συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην κοινωνική ατζέντα και αναφορά στη παρέμβαση Γιούνκερ στο ΕΚ ο οποίος μίλησε για ανεργία ανισότητες και κοινωνική συνοχή είπε ο πρωθυπουργός .

Αν δεν ξανααγκαλασιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση.

Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, υπογράμμισε .

Οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη γιατί η ζωή τους χειροτέρευσε είπε ο πρωθυπουργός. Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να γίνει και ανάπτυξης είπε και υπογράμμισε πως φεύγει συγκροτημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει .

 

Νωρίτερα προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει:

«Είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση.»

Μέρκελ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ως σημείο εκκίνησης για εντατική συνεργασία των χωρών – μελών της Ε.Ε. στα ζητήματα του προσφυγικού και της ασφάλειας χαρακτήρισε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Στο μεταναστευτικό τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συνεργασίες και με άλλους εταίρους όπως η Τουρκία.
Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τόνισε ότι στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η συμφωνία στη Βαλέτα και να διερευνηθούν δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες – εταίρους όπως η Τουρκία.

Για την εσωτερική ασφάλεια σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα.

Παραδέχτηκε ότι «δεν τηρούμε επακρώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και υπογράμμισε τη μεγάλη ανεργία.

«Πρόκειται για κάποια πρώτα μηνύματα ότι θα προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα» είπε κλείνοντας.

 

Ολάντ: Πρέπει να ενισχύσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η Σύνοδος της Μπρατισλάβα έδειξε πως η Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ευρώπη, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Ούγγρος πρωθυπουργός: Η Σύνοδος απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική

Απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική των Βρυξελλών η άτυπη σύνοδος κορυφής στη Μπρατισλάβα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα