Σύνοδος Κορυφής: Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι «28» -Για σήμερα Παρασκευή μεταφέρονται οι τελικές αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε  το δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής και δεν θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου των Τουσκ και Γιούνκερ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό το οποίο θα παρουσιάσει το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το κείμενο θέσεων έχει μικρή παρέκκλιση απο το προσχέδιο του Ντ.Τούσκ

Τα οκτώ βασικά σημεία του προσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

  1. Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε. Προτεραιότητα θα δίνεται σε πρόσφυγες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράτυπα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράτυπα στην Ε.Ε. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
  3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην Ε.Ε. και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την Ε.Ε. για το σκοπό αυτό.
  4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της Ε.Ε. θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
  5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
  6. Η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσειχρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία πριν από το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.
  7. Η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου (το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο).
  8. Η Ε.Ε. και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Ολάντ: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε θετική έκβαση των συνομιλιών

«Δεν υπάρχει αρχικό κέιμενο αλλά συμφωνία επί της αρχής» υποστήριξε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυδής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν κοινές προτάσεις που θα συζητηθούν στην συνάντηση της Παρασκευής με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πετυχημένη έκβαση των συνομιλιών. Ο κ.Ολάντ κατέστησε επίσης σαφές ότι θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην Τουρκία, ενώ δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της γείτονος χώρας. Πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία όπως την θέλουμε, θα υπάρξουν δυσκολίες».

Μέρκελ: Οι «28» έχουμε καταλήξει στα βασικά με την Τουρκία

Όπως ο Αυστριακός Καγκελάριος, έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ύπαρξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στους «28» στα βασικά σημεία της συμφωνίας, που θα επιδιωχθεί με την Τουρκία.

«Οι «28» έχουμε καταλήξει στα βασικά με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά πριν λίγο στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στα ΜΜΕ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής αργά το βράδυ της Πέμπτης,  έκανε λόγο για νίκη της Κύπρου και του προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη.

Και αυτό διότι ανέφερε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην θέση της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας.

Αναλυτικά:

«Καμία αλλαγή στην θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Μία νίκη για τον Νίκο Αναστασιάδη και την Κύπρο».

Φάιμαν: Έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας, έχουμε κοινή θέση

Για ύπαρξη συμφωνίας των «28» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έκανε λόγο ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, βέβαια, κατέστησε σαφές πως πρέπει, πλέον, να έρθει και το deal με την Τουρκία.

«Έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας, έχουμε κοινή θέση», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγο στη βελγική πρωτεύουσα ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Εν συνεχεία υποστήριξε πως «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για μονομερείς ενέργειες», αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων της χώρας του. Επεσήμανε πως η χώρα του έχει μεγα΄λη προσφυγική ροή, ενώ κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.

 

01:21 Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει ότι τα σπουδαία αναμένονται την Παρασκευή με το γεύμα να ξεκινά στις 13:00.

01:15 Οπως ενημερώνει ο εκπρόσωπος του Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε και δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

00:20: Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μικρές αλλαγές στο αναθεωρημένο κείμενο

Το αναθεωρημένο κείμενο, που δόθηκε στους ηγέτες, έχει μόνο μερικές αλλαγές, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δεν διευκρινίζει πως δεν είναι σημαντικές.

Δεν υπάρχουν αλλαγές για τα χρήματα, την απελευθέρωση θεωρήσεων, οι μόνες διορθώσεις, όπως ισχυρίζεται, είναι το γεγονός πως οι περιπτώσεις θα αξιολογούνται ατομικά, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και η Υπατη Αρμοστεία.

Αύριο το πρωί, στην τριμερή Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου θα συμμετάσχει και Μαρκ Ρούτε.

00:57: Προς το τέλος του οδεύει το δείπνο των «28», με τους ηγέτες να σερβίρονται αυτή την ώρα τον καφέ τους.

00:03: Η συμφωνία των 28 «κοντά στο κείμενο του Τουσκ», όπως σημειώνει ο Πίτερ Σπίγκελ.

23:35: Γ.Γ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας: «Το πρωινό ίσως μετατραπεί σε δείπνο, ωστόσο, όλοι απεύχονται να γίνει δείπνο, αύριο».

23:30 Αύριο στις 08:00 η συνάντηση Νταβούτογλου – Τουσκ

23:27 Ο διάλογος Μέρκελ-Τουσκ

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico, Jacopo Barigazzi, ο Ντόναλντ Τουσκ είχε έναν… ενδιαφέροντα διάλογο με την γερμανίδα Καγκελάριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέβλεψε ότι είναι εφικτό οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Ομως η Ανγκελα Μέρκελ δεν… συμμερίστηκε την αισιοδοξία του και τον «κάρφωσε» ανοικτά: «Αυτό το είχες ξαναπεί στο παρελθόν και τελικά η πρόβλεψη ήταν λάθος».

23:26 Το σύστημα θεώρησης βίζας για την Τουρκία και η επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα, μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων θεμάτων, λένε πηγές που επικαλείται ο οικονομικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

23:23: Νταβούτογλου: Δεν θα κάνουμε την Τουρκία ανοιχτή φυλακή προσφύγων

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε για την έκβαση της Συνόδου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν μετατρέψει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή προσφύγων».

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ?ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός

«Τις συζητήσαμε αυτές με την (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.

«Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό?Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετανάστες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

23:18 Συνέχεια στις συζητήσεις των ηγετών επί του αναθεωρημένου σχεδίου δήλωσης, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ.

22:36: Σύντομο διάλειμμα για τους ηγέτες, για να μελετήσουν το αναθεωρημένο σχέδιο ΕΕ-Τουρκίας

22:12 Ευρωπαίος αξ. «Αν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία θα έχουμε πολλες Ειδομένες στην Ελλάδα»

Οπως μεταδίδει η Ελένη Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες μέσω Twitter «Aν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία “η εναλλακτική είναι πολλες Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος” λέει ευρ. αξιωματούχος #EUCO».

21:39: Ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών της ΕΕ

Το δείπνο περιλαμβάνει πεσκανδρίτσα με οστρακοειδή και σπαράγγια, φιλέτο κοτόπουλο supreme και παγωμένο παρφέ πορτοκαλιού.

21:38: Οχι απόλυτος αριθμός οι 72.000 θέσεις

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου αναμένεται στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης, θα πραγματοποιήσει πιθανότατα μετά το δείπνο των 28 ηγετών της ΕΕ ή αύριο το πρωί, διμερείς συζητήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Σχετικά με τις ανησυχίες, που αφορούν το σύστημα επιστροφής προσφύγων, δήλωσε πως «θα πρέπει να βασίζεται στην νομιμότητα», εξασφαλίζοντας πως όλες οι περιπτώσεις θα τύχουν κατάλληλης ακρόασης.

Οσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων στην Ευρώπη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι 72.000 θέσεις που αναφέρονται στο draft δεν είναι απόλυτο όριο.

«Δεν λέμε 72.000 και τίποτα, ας δούμε πως λειτουργεί και ξεκινάμε από εκεί», είπε και συνέχισε:

«Αυτό είναι ένα μόνιμο σύστημα, ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης και σε μια τέτοια κατάσταση πας με ότι έχεις».

20:52 Διάλειμμα 20 λεπτών πριν το δείπνο εργασίας

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει ότι θα υπάρχει διάλειμμα 20 λεπτών πριν το δείπνο

20:49 Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας με κυρίως πιάτο… το προσφυγικό

Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ενημερωνει:

20:15 «Μην εμπορεύεστε τους πρόσφυγες»

Στην είσοδο του κτιρίου που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής υπάρχουν πανό διαμαρτυρίας για την στάση των κρατών απέναντι στους πρόσφυγες με το κεντρικό να γράφει «Μην εμπορεύεστε τους πρόσφυγες».

20:05 Από 160.000, στους 72.000

Από 160 χιλιάδες στους 72 χιλιάδες οι πρόσφυγες που οφείλουν όλες οι χώρες να φιλοξενήσουν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ZDF. Σημειώνεται ότι η συμφωνία του Σεπτεμβρίου, ορίζει ότι όλες οι χώρες οφείλουν να φιλοξενήσουν 160 χιλιάδες πρόσφυγες στο σύνολό τους, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια.

19:57: Διμερή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει πριν από το δείπνο ο Νίκος Αναστασιάδης. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος παραμένει το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπως υποστηρίζουν διπλωμάτες.

19:34: Σουλτς: Αλλο η προσφυγική κρίση και άλλο η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σε διαχωρισμό μεταξύ των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην στην ΕΕ προχώρησε ο Μάρτιν Σουλτς.

Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μιλώντας προς τους ηγέτες των κρατών-μελών τόνισε πως «δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην Τουρκία στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των μειονοτήτων, στο διαχωρισμό των εξουσιών ή στο κράτος δικαίου».

Οπως δήλωσε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι εξάρτηση από την Τουρκία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναθέσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία».

Ο πρόεδρος, υπογράμμισε ότι όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί με την Τουρκία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο, ενώ ζήτησε αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού λιμενικού και συνοριοφυλάκων, στα πρότυπα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα με την πΓΔΜ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην οικονομία, λέγοντας πως παραμένει σημαντική και τόνισε πως «η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εμάς”, δήλωσε επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αργούς ρυθμούς ανάκαμψης και ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

19:06: Μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, το βράδυ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να συζητήσουν αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την συνάντηση της Παρασκευής.

18:45: Η Σύνοδος Κορυφής έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 25 λεπτά, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Αδημονώ να καταλήξουμε σε αξιόπιστη συμφωνία, έτσι ώστε να άρουμε την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, αλλά και για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό μετεγκατάστασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχολίασε «Αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη, κάτι το οποίο θεωρώ όνειδος για την κοινή πορεία».

Το βίντεο από την είσοδο των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τριμερής με Ολάντ και Μέρκελ

Περίπου 45 λεπτά κράτησε η τριμερής Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Η ελληνική πλευρά θεωρείται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.


Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Ενώ θα δοθεί  χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.


Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Αγκαλιές και χαμόγελα πριν τη συνάντηση
Θερμές χειραψίες, αγκαλιές και πολλά χαμόγελα ανάμεσα σε Ανγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ στην τριμερή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και της συμφωνίας με την Τουρκία.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνήθηκε την τελευταία στιγμή και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα βάλει στην ατζέντα και την αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά ελπίζει σε στήριξη από σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα