Η κοινή δήλωση των «27» για το Brexit -Αλ.Τσίπρας:Η Ευρώπη χρειάζεται μια «νέα συμφωνία» με κοινωνική διάσταση

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής γύρω στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανέλαβαν πως οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν μόνο αφού το Λονδίνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε το μήνυμα στη Βρετανία ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ» και ότι όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να εγγυώνται τις ελευθερίες που έχουμε αποδεχτεί από κοινού.

«Δεν θα υπάρχει τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ» ξεκαθάρισε, παραδεχόμενος πάντως ότι η ΕΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

«Οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι ως “27”. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την αποχώρησή του.Δεν υπάρχει αποχώρηση αλά καρτ» τόνισε στο ίδιο ύφος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί. Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα συνεδριάσουμε στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβρη επ’ αυτού» πρόσθεσε o ίδιος.

Νωρίτερα, οι 27 εξέφρασαν την βαθιά λύπη τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών.

Στη συνέχεια οι «27» προχώρησαν σε κοινή δήλωση για το Brexit 

1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.

2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση.

3. Όταν η κοινοποίηση ληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.

4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.

5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.

7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε μια πολιτική συζήτηση για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της Στρατηγικής Ατζέντας και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.


deite-live-tis-dilwseis-tsipra-apo-tis-brukselles.w_hrΔήλωση του Αλ.Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

«Η Ευρώπης βρίσκεται σε νευρική και πολιτική κρίση, χρειαζόμαστε ένα new deal για μία Ευρώπη που θα ξαναεμπνεύσει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Για «ένα ιστορικό γεγονός» που «συγκλονίζει» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27 για τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να «συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος» που οι Βρετανοί ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα να «αναρωτηθούμε» αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα σε όλες τις χώρες, πόσες πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού. «Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο “ελκυστική” ΕΕ».

«Η Ελλάδα με τον πιο οδυνηρό τρόπο επισήμανε, πέρυσι τέτοιο καιρό, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει «κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ και καλώντας σε αλλαγή πορείας. Επιπρόσθετα έκανε για λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «αργά η γρήγορα» η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε «δυο δρόμους». «Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκη» να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που θα «ξαναεμπνεύσει» τους πολίτες. «Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πριν την κρίση, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν όσο είναι στη Γερμανία, στο 7%, αλλά τώρα έχει φτάσει στο 26% και στη Γερμανία είναι στο 4%», προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως μια Ευρώπη «με τόσο μεγάλες ανισότητες δεν μπορεί να έχει μέλλον».

Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη «πρωτοβουλιών από την Ελλάδα» σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη «συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα