Επιμένει σε σκληρή γραμμή ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ χωρίς, όμως, ακόμα να είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμά της.

Η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ κράτησε περίπου μία ώρα και ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση περί χρήσης του ονόματος, έναντι όλων και συνταγματικές αλλαγές.

Στη συνέχεια,  ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κρίσιμο τετ α τετ ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Μία μέρα πριν, με άλλη ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αυτό που αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, αφορά μια «ανακεφαλαίωση» και επιβεβαίωση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων από τη διαπραγμάτευση.

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων είναι ιδιαίτερα φειδωλές αφού κανείς δεν θέλει να προεξοφλήσει την κατάληξη των συνομιλιών, ούτε να αποκαλύψει το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας. Ωστόσο από την ελληνική πλευρά φαίνεται να προκρίνεται το όνομα Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) ενώ φέρεται να προωθείται η επικύρωση των διαπραγματεύσεων με μια νέα διεθνή συνθήκη στη βάση εκείνης του 1995.

Με «κλειδί» αυτή τη συνθήκη θα μπορούσε να δοθεί σήμα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προπαρασκευή της εισόδου της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς υπό την προϋπόθεση πως η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την επίλυση των ελληνικών «κόκκινων γραμμών».

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωνε χθες πως η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί προφανώς στη Σόφια, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας- κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ.

Αλ. Τσίπρας: Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα