Προσφυγικό,κοινωνική απεύθυνση και συνέδριο τον Απρίλιο στην ατζέντα της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Οι αιχμές για την αντιπολίτευση

Με την έγκριση του σχεδίου απόφασης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο αρχικό σχέδιο απόφασης ενσωματώθηκαν και κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Τα μέλη της Κ.Ε. επισημαίνουν ότι «ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο της πορείας προς το Συνέδριο, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων».

Κεντρικός στόχος του κυβερνώντος κόμματος, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι «η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν».

Παράλληλα, καθιστούν σαφές ότι τα εν λόγω σενάρια «έπεσαν στο κενό», καθώς είναι «ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».sunedriasi-kentriki-epitropi-syriza

Η Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι στην ελπιδοφόρα και δύσκολη πορεία, είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να κατοχυρώσει το ρόλο του. «Ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να είναι ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως, με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας», αναφέρει η ΚΕ και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών και να βρίσκεται στα συνδικάτα, στα κινήματα και τους αγώνες, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς.

Η Κ.Ε. αναφέρει ότι η ανασυγκρότηση της Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη Νεολαία αλλά και το κόμμα και οι Νομαρχιακές Επιτροπές πρέπει να έχουν το επόμενο διάστημα στον προσανατολισμό τους τη δημιουργία οργανώσεων νέων σε όλους τους νομούς της χώρας. Η Νεολαία την επόμενη περίοδο προγραμματίζει μεγάλη καμπάνια με στοχευμένα θέματα (εργασιακά, παιδεία, δικαιώματα) και την έκδοση διμηνιαίου περιοδικού ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες γίνεται η , Συνδιάσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό επισημαίνει ότι η ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και η ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα από την Ελληνική κυβέρνηση, ώθησε πανευρωπαϊκές εξελίξεις και αφύπνισε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναδεικνύοντας το αίτημα για μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης με όρους συλλογικής ευθύνης των κρατών μελών της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, το προσφυγικό αξιοποιείται από δυνάμεις της ακροδεξιάς, που υποστηρίζουν την ανόρθωση φρακτών και την εδραίωση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η ΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες αλληλέγγυους πολίτες, που σε καθημερινή βάση δίνουν τη μάχη στο πλάι των προσφύγων και στηρίζει μια συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα μετεγκατάστασης για όσους ήδη έχουν περάσει στην Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στη Μέση Ανατολή για την οποία σημειώνεται ότι απειλείται η υπόσταση ολόκληρων κρατών μετά την επέλαση τα λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» του οποίου η αντιμετώπιση δεν θα επιτευχθεί με την έξαρση της ισλαμοφοβίας και με θεωρίες περί «σύγκρουσης πολιτισμών».

Η Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν για ένα σχέδιο ειρήνευσης, δημοκρατίας, σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός οδικός χάρτης ειρήνευσης και δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, να υπάρξει ένα πλάνο απομόνωσης του ISIS, να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης για το Κουρδικό ζήτημα και με στόχο να υπάρξει επιτυχής έκβαση των διακοινοτικών συνομιλιών του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕκαι στη βάση των αποφάσεων του.

Διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία

Η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά στη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία και επισημαίνει ότι η γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας συμβάλλει στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και αυταρχικών επιλογών, επισημαίνεται ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς και υπογραμμίζεται η ανάγκη να συγκρουστούν οι αριστερές, δημοκρατικές κυβερνήσεις με τις πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, με λογικές ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Ειδική μνεία γίνεται  στο σκληρό, επίμονο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού που δημιούργησε προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Διατυπώνεται επίσης η θέση ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Πορτογαλίαπου αντιτίθεται στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, από τις δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων στη χώρα μας. Επισημαίνεται ακόμη ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές στην Ισπανία που μπορούν να αλλάξουν το χάρτη των πολιτικών συσχετισμών.

Στην αποτίμηση που γίνεται για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, γίνεται αναφορά στις εκλογικές ήττες των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων στις Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής και τις εθνικές εκλογές της Βενεζουέλας και σημειώνεται ότι «συνιστούν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ALBA στη Λατινική Αμερική και επιτρέπουν στις ΗΠΑ να ανακτήσουν τον οικονομικό και γεωστρατηγικά ρυθμιστικό και επεμβατικό τους ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφέρεται επίσης ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή κατέγραψε ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα, αν και υπολείπεται σημαντικά του κατεπείγοντος της διάσωσης του πλανήτη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα