Ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις – λόγω εμμονής του ΔΝΤ με τα εργασιακά

Οι δανειστές αναχωρούν από την Αθήνα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνομιλίες.
Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο ξενοδοχείο Χίλτον οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Από την ελληνική κυβέρνηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς δε βρέθηκε λύση στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά.
Οι δανειστές αναχωρούν άμεσα από την Αθήνα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνομιλίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στελέχους της διαπραγμάτευσης, το Δ.Ν.Τ. επιμένει σε όλο το πακέτο των αξιώσεών του για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, ανταπεργία κλπ), χωρίς να κάνει βήμα πίσω, ενώ αρνείται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ζήτησε η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές απαιτούν κόψιμο συντάξεων ακαριαία, το 2019 ή το 2020, και όχι σταδιακά, όπως ζητά η Αθήνα.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύπ πλευρές θα συνεχιστούν από την επόμενη εβδομάδα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Θεσμοί: Στόχος να ολοκληρωθεί τάχιστα η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το τάχιστο δυνατό στοχεύουν οι θεσμοί, με βάση ανακοίνωση που εξέδωσαν, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θεσμών-κυβέρνησης στην Αθήνα.
Όπως αναφέρεται, «ομάδες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», ενώ επισημαίνεται πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα».
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο» στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι έχουν προγραμματιστεί νέες επαφές για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 20 Μαρτίου.
«Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα μια staff level agreement», καταλήγουν οι θεσμοί.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας: Παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και συνταξιοδοτικό

Δεν έχουν «γεφυρωθεί» οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά και τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς.
Όπως ανέφερε το εν λόγω στέλεχος, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου.
Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος.
«Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά:
Το μεν ΔΝΤ ζητάει οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες, είναι να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο.
«Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών» επέμεινε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα